CRNA HRONIKA

Kriminalac sat i po sjedio u centru grada jer se nije imao kome predati

Darija Jekića tražili po šumama, a on se šetao ulicama Doboja

H. ČALIĆ

20.10.2014

Građani Doboja bili su šokirani u subotu saznavši na koji način se Dario Jekić zvani Jeka, osumnjičen za ubistvo Vanje Panića 14. septembra ove godine u Doboju, predao dobojskom Okružnom tužilaštvu.

Policijska patrola

Naime, dobojskom advokatu Goranu Neškoviću u subotu, dok je bio ispred jednog kafića, prišao je mladić s kačketom na glavi, obučen u trenirku i rekao mu: "Da ti pravo kažem, ja sam Jeka" (Dario Jekić, op. a.), hoću da se predam".

- Sat i po smo sjedili u centru Doboja. Zvali smo petoricu tužioca, ali nije bilo nikoga. Znao sam da je za Jekićem raspisana međunarodna crvena potjernica, ali ga kao njegov zastupnik nisam imao kome predati. Po zakonu, trebao sam ga predati Okružnom tužilaštvu u Doboju, ali nijednog tužioca nismo mogli dobiti. Policijska patrola je prolazila pored nas, a Jekića nisu mogli prepoznati. Tek kada smo se obratili Okružnom sudu u Doboju, sve je ekspresno riješeno. Došli su pripadnici Sudske policije i Jekića odveli u pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora u Doboju - kaže advokat Nešković, koji je Jekića i ranije zastupao u jednom krivičnom predmetu.

vanja-panic

Vanja Panić

Jekić je prilikom predaje advokatu Neškoviću kazao kako je, dok ga je policija tražila po šumama, on sve vrijeme bio u Doboju i slobodno šetao ulicama.

Dogovorena tuča

Kontaktirali smo jučer Čedomira Panića, oca ubijenog Vanje, a koji je nastanjen u dobojskom naselju Boljanić.

- Mi smo prije nekoliko dana bili u dobojskom tužilaštvu i rekli da se potraga za Jekićem odužila i da nam nije jasno zašto do sada nije uhapšen. No, konačno je ubica mog sina iza rešetaka i neka odgovara za svoja nedjela - kazao nam je Čedomir Panić.

Podsjećamo, pucnjava u kojoj je ubijen Panić dogodila se u pet sati ujutro nakon dogovorene tuče između Vanje Panića (28), koji je došao kući na dopust iz Kaznenopopravnog zavoda Foča, gdje je izdržavao osmogodišnju kazne zatvora zbog dva razbojništva, i Sebastijana Simića iz Doboja.

Tuče je izbila kada je Simić rekao Paniću da ga je fotografirao u jednom kafiću gdje nije smio biti za vrijeme dopusta iz zatvora.
Simić mu je kazao da će fotografije poslati nadležnim u fočanski zatvor, te da neće više moći koristiti dopust.

U tuču se umiješao Jekić, koji je Paniću pucao u glavu. Potom je njegovo tijelo u Mercedesu odvezao na Prisade kod Doboja, te je tu automobil zapalio, a leš bacio u veliki šaht u blizini jedne napuštene kuće i dao se u bijeg.

Dobojska policija je uz upotrebu specijalnih snaga i službenih pasa danima pretraživala teren kako bi se došlo do leša Panića i kako bi pronašli Jekića. Tijelo Panića konačno je pronađeno 29. septembra.

Dobro poznat policiji

Jekić je i prije ubistva Panića policiji bio dobro poznat po brojnim krivičnim djelima, razbojništvima, krađama i tučama.
On je 2010. godine uhapšen zbog sumnje da je provalio u župni ured katoličke crkve i dvije kuće povratnika na području Doboja, kao i da je opljačkao dvije benzinske pumpe. Jekić je hapšen i zbog sumnje da je 23. aprila 2010. godine pretukao kardiologa Nenada Dobrijevića, tada zaposlenog u banjalučkom Kliničkom centru. Prije ubistva Panića, Jekić je izašao iz zatvora, gdje je robijao zbog oružanih pljački.