CRNA HRONIKA

Još nije poznat identitet ubica Neđeljka Babalja

Nakon razbojništva u selu Rastovac kod Kalinovika

A. KAPO

20.10.2014

Pripadnici Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo i dalje tragaju za osobama koje su 2. septembra ubile, a potom opljačkale Neđeljka Babalja (56) iz sela Rastovac kod Kalinovika u njegovoj kući. Ubice su ispreturale stvari te su uzele izvjesnu sumu novca i dva pištolja.

Ovu informaciju za "Avaz" potvrdila je Danka Tešić, portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Pronađeni tragovi

- U dosadašnjoj istrazi od nekoliko osoba je uzeta izjava o okolnostima krivičnog djela teško ubistvo. No, za sada nemamo osumnjičenu osobu za ovaj zločin - kazala je Tešić.

Među saslušanim osobama je i Persa Janjić, koja je pronašla beživotno tijelo Babalja. Ona je, naime, primijetila da krave nisu nahranjene te je otišla prema kući. Isprva je mislila da je Babalj negdje otišao te je nahranila stoku. No, poslije je ušla u kuću, gdje ga je zatekla mrtvog. Pješačila je sedam kilometara kako bi obavijestila policiju.

kuca-babalj33

Kuća u kojoj je ubijen Neđeljko Babalj

Svi tragovi pronađeni u kući poslani su na vještačenje. Također, istražitelji danonoćno rade kako bi prikupili što više informacija i rasvijetlili ovaj zločin.

U dosadašnjoj istrazi sve ukazuje na to da je motiv ubistva koristoljublje. No, nije isključena mogućnost da su pljačkaši namjerno ispreturali stvari kako bi prikrili pravi motiv ubistva.

Izolirano selo

Kako je "Avaz" već pisao, pljačkaši su prvo presjekli kabl za dotok solarne energije. Potom su upali u kuću i savladali Babalja. U međuvremenu su zamračili prozore i vrata. Nažalost, Babalju su tupim predmetom slomljeni drugi i treći vratni pršljen, usljed čega je nastupila smrt, što je potvrđeno i obdukcijom. Ubice su, navodno, zaključale kuću kako bi njegovo tijelo što kasnije bilo pronađeno.

Posao istražiteljima otežava i činjenica da je selo Rastovac izolirano, te da se nalazi na oko 35 kilometara od Kalinovika.