BIH

Osigurano 1.500 pregleda za građane iz poplavljenih područja

"Šetnja za ozdravljenje" u Vilsonovom šetalištu

F. NUMANOVIĆ

20.10.2014

Već sedmu godinu zaredom u Sarajevu je održana manifestacija o podizanju svijesti u borbi protiv raka dojke "Šetnja za ozdravljenje". Simbolična šetnja Vilsonovim šetalištem ovaj put je bila posvećena porodicama iz poplavljenih gradova, a učestvovalo je nekoliko stotina žena među kojima i predstavnice nevladinih organizacija iz Mostara, Banje Luke, Zenice, Višegrada, Goražda, Bihaća, Sarajeva...

Stide se priznati

Prema riječima regionalne direktorice Programa za osnaživanje zdravlja žena Nele Hasić, ovogodišnja manifestacija je skromnije organizirana da bi što više sredstava preostalo za projekt "Dani zdravlja u poplavljenim područjima".

- Za 1.500 građana osigurali smo besplatne preventivne preglede iz oblasti porodične medicine, mamografije ili ultrazvuka dojke, a već od srijede idemo u Zavidoviće, Maglaj, Banju Luku... Ova šetnja nije obično okupljanje, već je cilj podići svijest o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Pogotovo ženama koje žive u ruralnim područjima i koje se stide priznati da imaju problem. Na okupljanje su došle žene koje su preživjele ovu bolest i skupile snagu da svoja iskustva prenesu drugima - dodala je Hasić.

Članica Udruženja žena "Agata" iz Istočnog Sarajeva Dragana Todorović, kazala nam je da je sa svojim kolegicama po drugi put na "Šetnji za ozdravljenje".

Izlječiva bolest

- Okupljanje znači mnogo, pogotovo ženama koje su operirane. Podrška je najvažnija, a to pružamo jedna drugoj. Radim u bolnici Kasindo, operirana sam i znam s čim se susreću ostale žene. Misle da je bolest kraj svijeta. Zbog toga radimo mnogo na edukaciji, jer je riječ o izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme - kazala je Todorović.

Šetnja u 140 gradova

- Riječ je o manifestaciji koja se održava u više od 140 gradova svijeta. Svake godine nekoliko miliona ljudi šeta da bi se skrenula pažnja na unapređenje zdravlja žena - dodala je Hasić.