BIH

O sastavu koalicije odlučuju rukovodstva u Sarajevu

BPK Goražde: Počinju konsultacije o parlamentarnoj većini

Al.B.

20.10.2014

Danas počinju prve konsultacije o budućoj parlamentarnoj većini u Skupštini BPK Goražde, izjavio je za „Avaz“ predsjednik Kantonalnog odbora SDA, Mustafa Kurtović.

U stranci koja će u Skupštini BPK imati šest poslanika očekuju odluku rukovodstva u Sarajevu hoće li, prema riječima Kurtovića, biti uspostavljena saradnja između dvije najjače bošnjačke partije - SDA i SBB.

– Razgovaraćemo sa svim strankama koje su dobile mandate u Skupštini Kantona. Očekujemo i iz centrale SDA instrukcije u smislu s kim voditi ozbiljnije razgovore oko stvaranja parlamentarne većine, kako se ne bi dešavale stvari koje su se dešavale do sada, da imamo jednu Vladu mjesec, dva ili pet, a onda nekakvu drugu. To ne bi bilo potrebno ni nama, a posebno građanima koji čekaju da se što prije počnu rješavati bitna pitanja. Bilo bi logično da bude obezbjeđena vertikalna struktura, posebno da Vlada FBiH bude konstituirana na način da daje podršku Kantonima, odnosno da većina u Kantonima bude formirana kao što je i u Vladi FBiH – pojasnio je Kurtović.