BIH

Zašto SDA ne zakaže vanredni kongres?

Lubenica se mora čepirati

Nedžad Latić

20.10.2014

Dok se „ispipavaju snage protivnika“ između pretendenata na vlast, stranački operativci ne miruju. Krenuli su u lov na „usamljene ovčice“, posebno na kantonalnima nivoima. Kao „stari vukovi“ najagilniji u ovom poslu su SDA-ov(c)i lovci. Oni love nezavisne i poslanike onih malih stranaka koje su prešle cenzus.

Ucjena i tenzije

To su poslanici formata famoznog Radeljaša iz Sarajeva. Zbog čega SDA-u trebaju ti poslanici? Zbog formiranja Doma naroda! SDA osjeća da joj ni SBB ni DF baš ne šire ruke za koaliranje. Kao virtuozi kompliciranih procedura, kako su se samohvalisali tokom kampanje, spremni su opet napraviti reprizu kao i 2010. i blokirati izbor (pot)predsjednika FBiH, pa tako i Vlade, ukoliko ih neko pokuša zaobići. SDA se već pokazala kao vrlo „slatkohrana“ i pohlepna za vlast i da u tom smisli nema ni principa ni kriterija!

Potezanjem pitanja nacije i naroda, odnosno vezivanja sudbine nacije za status SDA, kao što je to učinio aktuelni lider, odnosno zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, rekavši da bi formiranje vlasti bez SDA bila nepravda za Bošnjake, može se ocijeniti ucjenom i dizanjem tenzija pred pregovore o formiranju koalicija.

Odmah se mora konstatirati da to nije fer i korektno ponašanje. Kao što nije fer da eventualni partneri SDA uzimaju „mačka u vreći“. Opće je poznata stvar da unutar SDA tinjaju tenzije. I to traje još od bolesti posljednjeg predsjednika, rahmetli Sulejmana Tihića. Te su tenzije splahnule zbog kampanje, jer je Izetbegović prepustio svojim oponentima pozicije na listama. Tako da je realno sumnjati da će se te tenzije i nastaviti i da će ih opet Izetbegović zatomiti udovoljavanjem ministarskim foteljama.

Izetbegović je najavio „reformu SDA“. Šta to znači? Znači li to samo kadrovski obračun s Tihićevom frakcijom ili promjenu i ideološkog smjera i profila stranke? I to je općepoznata istina da je SDA tokom Tihićeve vladavine postala, kako bi naroda kazao, poput lubenice - unutra crvena, a okolo zelena.

Pa koji bi koalicioni partner smio koalirati u takvom ambijentu s SDA? Tim prije što će na buduće vlade biti vršen pritisak urgentnih socijalnih potreba i pored potpuno praznih budžeta. Ko bi, onda, smio riskirati svoju poziciju u vlasti sa SDA kad bi socijalni bunt visio nad njihovim glavama poput Damoklovog mača?!

Zatim, Izetbegović je najavio „reformu SDA“. Šta to znači? Znači li to samo kadrovski obračun s Tihićevom frakcijom ili promjenu i ideološkog smjera i profila stranke? I to je općepoznata istina da je SDA tokom Tihićeve vladavine postala, kako bi naroda kazao, poput lubenice - unutra crvena, a okolo zelena. Znači li to da će se ta „lubenica“ morati „čepirati“ na predstojećem kongresu?! Kako u kuloarima tvrde, Izetbegović namjerava (po)vratiti u stranku tzv. zatvorenički krug koji je Tihić bio potisnuo na marginu ili potpuno odstranio iz SDA.

Tu se, prije svega, misli na Hasana Čengića i Huseina Živalja, pa i Hilmu Neimarliju, koji se nekorektno uključio u kampanju među imamima, a „namiguje“ se i Edhemu Bičakčiću i Džemaludinu Latiću. Neka su svi drugi pod upitnikom, siguran je povratak na „velika vrata“ Hasana Čengića. Znači li to da će svaki eventualni koalicioni partner sa SDA za pregovaračkim stolom imati glavom i bradom Čengića? Znači! I za to postoji hipten dokaza. Najznačajniji i najozbiljniji je taj da je on, uz jednog turskog diplomatu, potpuno stajao iza SDA-ove kampanje! Prije svega, oni su osigurali finansijske izvore za kampanju, što će se sigurno uskoro i obznaniti!

Erdoanov koncept

Ukoliko bi se ove pretpostavke pokazale tačnim, onda se eventualni SDA-ov partner mora suočiti bukvalno s političkim konceptom AK partije, odnosno harizmom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). Zar nedavne Erdoanove osude demonstracija u kojima je poginulo 40-ak ljudi ne podsjećaju na Izetbegovićeve optužbe zbog paljenja Predsjedništva BiH. Erdoan je turske demonstrante nazvao barbarima poput onih koji su palili biblioteke po Sarajevu i drugim islamskim prijestonicama.

Erdoan nema sućuti za poginule demonstrante, kao što ni Izetbegović nije imao osjećaj za gladne bosanske demonstrante u Sarajevu. A, ne bi bilo teško dokazati da su isti oni koji su stvarno zapalili Predsjedništvo BiH dijelili, cijeli mjesec, biltene i propagandne materijale po haustorima, a posebno po džamijama!!! Naime, SDA je bukvalno zakupila navijačke skupine u svim gradovima, kao i većinu „sekjuriti“ agencija da im „dilaju“ propagandne materijale i čuvaju bilborde!

Sve su ovo pitanja koja bi SDA trebala riješiti prije nego što uđe u pregovore sa svojim potencijalnim partnerima. To su, naravno, SBB i DF. Jer, sve ovo uopće ne tangira i ne smeta ni HDZ-u ni SNSD-u. Naprotiv, njima sve to može da imponira, kao i do sada.

Također je Erdoan nedavno smijenio sve tužioce i sudije, te postavio nove koje je kandidirala AK partija. To je Erdoanov odgovor na prozivke za korupciju! Navodno su otkriveni računu u švicarskim bankama u iznosima od osam milijardi dolara u njegovom vlasništvu. I kad bi htjela SDA, to ne može učiniti zbog tzv. međunarodnog faktora u BiH. Ali, nema nikakve dvojbe da će SDA sve pokušati da osujeti bilo kakve ozbiljne rezove koji bi imali za cilj otvaranje puteva da se konačno dođe do „krupnih riba“ u ogromnom kolopletu organiziranog kriminala i korupcije u Sarajevu!

Stoga, bez vanrednog kongresa SDA nema pravo tražiti partnera za vlast.  

Očekivati je da zreli i odgovorni stranački lideri Željko Komšić i Fahrudin Radončić budu odgovorni prema svojim (ipak) gladnim biračima i da im ni u snu ne požele ovakvu stranku za partnera, bez obzira na njen respektabilan rezultat.

Zašto je Kavazović izostavio „bratstvo“ i poput SDA pozvao samo na „jedinstvo“

Do, nadajmo se, vanrednog kongresa SDA treba insistirati, čak i javno tražiti od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da amortizira sukobe unutar džemata i progone „neposlušnih“ imama. Baš zato što je reis Kavazović u svojoj hutbi javno pozivao na „jedinstvo“ na „SDA-ov način“. Nažalost, niko od islamske uleme nije uočio da je SDA koristila krnjavu frazu komunizma o „bratstvu i jedinstvu“ i nije polemizirao s reisu-l-ulemom o temi te njegove „krnjave“ hutbe. A imalo se itekako osnova za to.  

Zašto je Kavazović izostavio poziv i na „bratstvo“ među vjernicima i poput SDA pozvao samo na „jedinstvo“. Kur'an, naprimjer, poziva i insistira na bratstvu među vjernicima izričitije nego na jedinstvu. Čak se sugerira koliko je Svevišnji stvorio svijet i ljude različitima i pledira da se kultiviraju te razlike. No, to je teološka, a ne politička rasprava. Ovaj fragment samo ukazuje na to kako Bošnjacima još milo zvuče komunističke parole, te kako se religija još nije uzdigla iznad profane vlasti. I to bi valjalo razlučiti prije nego što bude uspostavljena nova vlast, odnosno koalicija sa SDA-om!