BIH

Namješta se izbor novog lidera SDP-a!

Upućena hitna inicijativa tuzlanskog SDP-a

A. HADŽIĆ

20.10.2014

Tuzlanski odbor SDP-a u petak je na adresu predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije, Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a u Sarajevu uputio hitnu inicijativu za sazivanje i održavanje vanrednog kongresa te stranke.

Brza reakcija
 
Tuzlaci su, prema svoj prilici, prvi skupili hrabrosti da čelništvu stranke ukažu na katastrofalan rezultat na prošlonedjeljnim izborima, te zatraže o tome raspravu na najvišim organima SDP-a, ali ne onako kako su to požurili da urade dojučerašnji prvi Lagumdžijini saradnici.

faksimiltka

Faksimil tuzlanske inicijative kojoj se već pridružilo desetak općinskih organizacija u TK, ali i organizacije iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i drugih kantona

- SDP je na rubu ponora, našoj partiji prijeti nestanak sa političke scene i desetine hiljada članova SDP-a očekuje hitni zaokret i demokratizaciju SDP-a. Desetine hiljada članova SDP-a BiH očekuje da se odmah prekine s odlučivanjem pojedinaca ili grupa, što nalikuje tiraniji, a ne demokratiji. Članstvo očekuje da se direktno uključi u odlučivanje o izboru predsjednika SDP-a kao i da bude konsultirano o važnim pitanjima putem referenduma. Praksu socijaldemokratskih i drugih demokratskih partija u Evropi treba propisati i Statuom SDP-a, realizirati u praksi i tek tada će se SDP moći smatrati demokratskom partijom - stoji u uvodu  teksta inicijative u kojoj se poručuje da se u stvaranju atmosfere hitnog sazivanja kongresa i brzog razrješenja predsjednika SDP-a, te imenovanje novog pokušava „namjestiti izbor novog prvog čovjeka SDP-a“.

U tuzlanskoj inicijativi se traži bezuvjetna izmjena Statuta stranke u smislu da svi članovi biraju predsjednika.

Kafanska sijela

- Ne dogodi li se to, nema ozdravljenja SDP-a. Mora se promijeniti metoda rada u stranci, prestati s odlučivanjem po kafanskim sijelima, već da se život stranke vrati u njene organe - tvrdi jedan od autora inicijative koji još ne želi javno govoriti.
 
Tuzlacima se, saznajemo, već pridružilo desetak općinskih organizacija u TK, ali i organizacije iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i drugih kantona.

Mustafić: Ako je to što su radili socijaldemokratija, ja ću se javno spaliti!

Jedan od onih koji odavno nije krio neslaganje s vrhom SDP-a jeste dugogodišnji član ove stranke, poslanik u Skupštini TK u prethodnom sazivu Fehrat Mustafić iz Gradačca. U izjavi za „Avaz“ kaže da se on nekoliko puta na organima stranke suprotstavio Zlatku Lagumdžiji još od vremena obračuna s rahmetli Nijazom Durakovićem.

- Njegov apsolutizam u stranci je bio nesporan, ali svi oni koji sada, bajagi, daju ostavke i krive Lagumdžiju, nisu ništa manje krivi za propast SDP-a od njega. Ti ljudi su odavno ukrali socijaldemokratiju od radnika, seljaka, intelektualaca. Sada svi peru ruke kao da nisu učestvovali u kadrovskim zakulisnim radnjama, zapošljavanjima, talovima. Ako je to što su pojedini radili socijaldemokratija, ja ću se javno spaliti. Do ovog kraha je moralo doći i nema nevinih kada su u pitanju rukovodstva stranke od najnižeg do najvišeg nivoa - poručio je Mustafić.