GLOBUS

Indonežanski predsjednik Joko Widodo položio zakletvu

Inauguraciji u pristustvovao američki državni sekretar John Kerry

Autor:Fena

20.10.2014


Novi indonežanski predsjednik Joko Widodo položio je danas zakletvu u glavnom gradu Indonezije Jakarti, javile su agencije. Inauguraciji u parlamentu pristustvovali su brojni regionalni lideri i američki državni sekretar John Kerry.

- Ribari, radnici, poljoprivrednici, trgovci, prodavci, vozači, akademici, vojnici, policajci, preduzimači... poručijem vam da svi treba vrijedno da radimo zajedno, rame uz rame, jer ovo je historijski trenutak - rekao je Widodo, 53-godišnji bivši guverner Jakarte i gradonačelnik rodnog grada Surakarte.

Novi predsjednik je poslije polaganja zakletve prošao ulicama grada u kočiji, a svečanost će se završiti večeras hevi metal koncertom, muzikom čiji je Widodo veliki ljubitelj.

Widodo, nekada proizvođač namještaja koji je živio u kućici od bambusa, pobjedio je bivšeg generala Prabova Subijanta na predsjedničkim izborima u julu s više od 53 posto glasova.

Novi predsjednik, koji je poznat kao Jokovi, obećao je da će se založiti za demokratske reforme, iako mu nedostaje iskustva u državnoj politici.

On je također bio prvi kandidat na direktnim izborima koji nema nikakve veze s vladavinom nekadašnjeg diktatora Suharta (1966.-1998. godine).