BIH

Papa Franjo želi doći u BiH naredne godine

Vjekoslav Bevanda prisustvovao beatifikaciji u Vatikanu

S. NUMANOVIĆ

20.10.2014

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda prisustvovao je jučer u Vatikanu beatifikaciji pape Pavla VI.

Nakon čina proglašavanja svetim još jednog poglavara Katoličke crkve, Bevanda se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom.

Diplomatska pomoć

- Sveta Stolica zanima se o situaciji u Bosni i Hercegovini. Vatikan i njegova diplomatija puno nam je pomogla. Posebno su bili angažirani nakon poplava koje su pogodile našu zemlju i kardinal Parolin zanimao se za situaciju u pogođenim područjima, ali i cijeloj državi - rekao je Bevanda u razgovoru za „Dnevni avaz“.

On je istakao i da su razgovarali o predstojećoj posjeti pape Franje Bosni i Hercegovini.

- Vatikan je voljan da i ovaj papa pohodi BiH. No, detalji o tome stvar su za Predsjedništvo BiH. Ja ne mogu iznositi detalje te posjete, ali znam da Papa želi posjetiti BiH naredne godine - rekao je Bevanda.

On je dodao i da se državni sekretar Vatikana posebno zanimao za položaj Hrvata u BiH i za održane izbore u našoj zemlji.

- I Vatikan očekuje brzo formiranje vlasti u BiH i naše ubrzano kretanje prema Evropskoj uniji. Mi smo svjesni da je zato potrebno hitno provođenje reformi. Izbori su pokazali da birači ne žele neke stranke koje su bile prepreka tome i koje su nastojale falsificirati izbornu volju građana - rekao je bh. premijer.

Temeljni ugovor

Na naš upit misli li na SDP, Bevanda najprije nije želio direktno odgovoriti, kazavši da „svi znaju koja je to stranka“.

- Pa eto, jeste SDP. Oni su bili kreatori tog stanja u proteklih više godina - odgovorio je na kraju Bevanda.

Bh. premijer prenio je i da se kardinal Parolin zanimao i za zastoj u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006. godine.

- Neće u vlasti sada biti snaga koje su se protivile Zakonu o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki Temeljnog ugovora s Vatikanom – rekao je Bevanda.

Vladajuća većina

Bevanda nije želio detaljnije govoriti o rezultatima izbora niti o tome ko bi trebao činiti vladajuću većinu.

- Nadam se da će vlast što prije biti konstituirana. I nadam se da ovog puta neki akteri međunarodne zajednice neće odmagati, nego pomagati, ako nam bude potrebno. Volio bih da vlasti budu konstituirane prije Božića, ali vidjet ćemo - rekao je on.