BIH

Plin mora pojeftiniti, a ne poskupjeti!

Bečarević reagira na zahtjev „BH-Gasa“

S. N.

20.10.2014

Cijena plina, a samim tim i grijanja pomoću ovog energenta, nikako ne smije rasti, već padati, tvrdi Almir Bečarević, nekadašnji direktor i uposlenik bh. kompanije „BH-Gas“.

Jasni indikatori

Bečarević, koji je izgubio posao u ovoj državnoj firmi nakon što je njene čelnike prijavio za kriminal i zloupotrebu položaja, reagirao je na zahtjev „BH-Gasa“ da ovaj energent poskupi.

- „BH-Gas“ mora sniziti, a ne povećati cijenu. Svi indikatori pokazuju da će cijena ruskog plina u narednoj godini sa 380 pasti na 350 dolara za 1.000 kubnih metara. U prilog tome idu i podaci da je cijena plina u četvrtom kvartalu ove godine pala za 6,5 dolara, u prvom kvartalu 2015. godine past će za još 20 dolara, u drugom kvartalu za još 18 dolara, a u trećem za osam dolara za 1.000 kubnih metara.

Ukupno, dakle, u 2015. očekuje se pad cijene plina od 50 dolara i prosječna cijena bi u narednoj godini bila 340 dolara. To je nekih 520 KM - tvrdi Bečarević u izjavi za „Dnevni avaz“.

On dodaje da „BH-Gas“ već sada 1.000 kubnih metara ovog energenta nabavlja po cijeni od oko 580 KM, a prodaje za 754 KM.

almir-becarevic-07-is

Bečarević: Prijavio rukovodstvo „BH-Gasa“ za kriminal

- I na sve to, ova firma traži povećanje cijene na čak 810 KM! Ne postoji osnov ni za kakvo poskupljenje - potcrtava Bečarević.

Reakcije u Srbiji

Ovih dana i u Srbiji se vode velike polemike zbog najavljenog poskupljenja plina i u toj zemlji. Javnost, također, negoduje jer su u svijetu cijene nafte i plina u padu već nekoliko mjeseci zaredom.

Neprihvatljivim se smatraju obrazloženja da je poskupljenje uzrokovano zbog rasta kursa dolara kojim se plaća uvozni plin, te se ističe da cijene nafte i plina i dalje padaju i da je odnos prema dolaru potpuno neprimijetan.