REGION

Bandić proveo noć u policiji, danas pred USKOK-om

Nakon jučerašnjih hapšenja

(J. Be.)

20.10.2014

Nakon što su noć proveli u  prostorijama PNUSKOK-a na Oranicama, danas bi pred istražnog sudiju trebali izaći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, direktor ZET-a Ivan Tolić i predsjednik Uprave CIOS-a Petar Pripuz.

Oni su s još 15 osoba jučer oko 17: 20 sati uhapšeni zbog sumnje u više krivičnih djela na štetu grada. 

Pretres u Bandićevom domu trajao je od 19:30 sati u nedjelju, a istražitelji su više sati tragali za dokazima i dokumentima koji ga mogu povezati s koruptivnim krivičnim djelima, zloupotrebama položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem za koje ga sumnjiči USKOK.        

Pretres trajao sedam sati 

Bandićev advokat Krešimir Krsnik potvrdio je da je pretres Bandićevog stana završio oko dva sata iza pola noći, a trajao skoro sedam sati. Istovremeno, izvršen je pretres kuća Pripuza i Ljubičića na Pantovčaku, a jutarnjim satima očekuju se pretresi njihovih ureda. U Gradskom upravi istražitelji navodno već mjesecima dolaze po raznu dokumentaciju.

Ljubičićev advokat Veljko Miljević ranije je potvrdio da njegvog klijenta terete za kršenje propisa u javnoj nabavci i nezakonito zapošljavanje u Holdingu. No, Miljević nije želio komentarisati nagađanja da je uhapšen na graničnom prijelazu sa Slovenijom dok je pokušavao izaći iz Hrvatske, prenosi HRT.

Pozivajući se na neslužbene izvore Jutarnji list javlja da su među ukupno 19 uhapšenih šef Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić, šef stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Gradske plinare Ante Dodig, glavni sekretar Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavku Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i zamjenica šefice Ureda za imovinsko-prave poslove Ines Bralić.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja u odsutnosti gradonačelnika donosi odluke, novinarima nije znala reći šta je USKOK tražio u gradskoj upravi.

"Ni mi nemamo službenih informacija. U ovom je trenutku najvažnije da grad funkcionira", rekla je Švaljek te poručila da nema nikakvog razloga za brigu.

Švaljek kaže da će Zagrebački holding funkcionirati dobro, smeće će se odvoziti, tramvaji će također voziti.

"Sve će funkcionirati normalno", poručila je Švaljek novinarima ispred gradske uprave.

Privedeni Milan Bandić u pet mandata biran je za gradonačelnika Zagreba, a na toj je dužnosti, uz određene prekide, od 2000. godine.