REGION

Svjetski mediji o hapšenju Bandića: Hrvatska nastoji iskorijeniti mito

Reakcije

(E. Al.)

19.10.2014

Hapšenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića odjeknulo je i u svjetskim medijima. Reuters piše kako je policija uhapsila Bandića i nekoliko njegovih saradnika zbog sumnje za korupciju i zloupotrebu položaja.

Reuters podsjeća kako je Hrvatska 2010. godine pokrenula veliku antikorupcijsku akciju kako bi poboljšala svoje šanse za poziciju u EU. U međuvremenu je uhapšeno nekoliko najvećih državnih zvaničnika, uključujući i Sanadera.

reutersbandicscreenshot

Irski Independent također je objavio vijest o hapšenju Milana Bandića pod naslovom "Hrvatska policija uhapsila gradonačelnika Zagreba zbog sumnji na korupciju". Independent je prenio Reutersovu vijest.

irishindependentbandicscreenshot

Informaciju o hapšenju prenijela je i agencija AP čiju je vijest objavio The New Zealand Herald. U vijesti kratko piše kako su vlasti objavile da je među nekoliko uhapšenih osoba i Milan Bandić.

"Hrvatska, koja je postala 28. članicom Europske unije prošle godine, nastoji iskorijeniti mito", piše AP.

newzealandheraldbanciscreenshot

Vijest o hapšenju Bandića objavljena je na portalu Europeonline magazina koji je objavio tekst njemačke agencije dpa.

"Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i nekoliko visokih dužnosnika uhapšeno je u nedjelju zbog optužbi za korupciju", piše dpa i dodaje da je USKOK proveo hapšenja nakon višemjesečne kriminalne istrage.