REGION

Uspon i pad najmoćnijeg Hercegovca u Zagrebu!

Godinama se pričalo o aferama Milana Bandića

Redakcija

19.10.2014

Vijest o hapšenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (58) odjeknula je Hrvatskom. Vijest su prenijeli hrvatski mediji pozivajući se na saopćenje koje je, ne navodeći imena, na svojim stranicama objavio Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Navodi se da je uhapšeno više osoba zbog sumnje u nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o.

HRT prenosi da je Bandić uhapšen nešto iza 17 sati, a da je u večernjim satima odvezen do svog stana koji se trenutno pretražuje.

Akcija, koju su zajedno sproveli policija i USKOK, trajala je mjesecima, a nezvanično se saznaje da je uhapšeno 19 osoba, navodi HRT.

Pored Bandića uhapšeni su i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i vlasnik CIOS-a Petar Pripuza, a očekuje se da će i njihovi stanovi biti pretreseni.

Peti mandat

Uz političko djelovanje Milana Bandića godinama se u hrvatskim medijima spominju afera za aferom. Od navodno spornih poslova koji su se dodjeljivali kumovima, do razmjene gradskih zemljišta na štetu grada, poslova oko nadstrešnica, do sumnji na nezakonitu gradnju zagrebačkih fontana.

Po krivičnim prijavama protiv protiv Bandića vodi se najmanje 21 postupak.

Inače, Bandić obavlja peti mandat na poziciji gradonačelnika Zagreba. Posljednji put je biran kao nezavisni kandidat, a njegova lista je u junu 2013. godine, pojedinačno gledano, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini hrvatske prijestonice.

Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije (SDP), već duže vrijeme je u sporu sa premijerom Zoranom Milanovićem, koji je tokom lokalnih izbora u Hrvatskoj izjavio da "klijentelističku elitu treba očistiti od korupcije". U tužbi koju je Bandić podnio protiv premijera navodi se da su ga Milanovićeve riječi povrijedile i "kod njega prouzrokovale intenzivnu duševnu bol".

"Posljedice su se odrazile, ne samo na duševno stanje, već i na ukupno stanje njegovih poslova, poslovni i privatni ugled, na svakodnevni poslovni i privatni život, a naročito su se manifestovale u sklopu njegove funkcije gradonačelnika", navedeno je u Bandićevoj tužbi. Bandić tvrdi u tužbi da je svakodnevno izložen pitanjima o navodnim protivzakonitim radnjama, brojnim neugodnostima i pogrdnim komentarima.

Hercegovac u Zagrebu

Inače, po ocjenama mnogih, Bandić je svakako najprepoznatljivije lice Zagreba.

Bandić se, po ocjeni mnogih, ne uklapa u vladajuću predrasudu o Hercegovcima u Zagrebu devedesetih, koji su „nosili bijele čarape, imali mobilne telefone, vozili "mercedese" i bili izrazito sposobni trgovci”, često u bliskoj vezi sa tadašnjom političkom garniturom HDZ-a, objavio je svojevremeno hrvatski portal Danas.

Milan Bandić rođen je u Grudama  22. novembra 1955. godine oženjen je Vesnom i ima ćerku Anamariju.

Fakultet političkih nauka je završio u Zagrebu.

Ko je Milan Bandić, kako je počeo te kako je postao jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj  pogledajte više u prilogu RTl-a.