BIH

Održana sjednica CIK-a: Ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta u 16 općina

Večeras u Sarajevu

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.10.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na večerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta u 16 općina u BiH. Brojanje će biti obavljeno u četvrtak, 23. oktobra, u prisustvu izbornih posmatrača.

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opće izbore podnio CIK-u izvještaj prema kojem nije moguće verificirati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer su utvrđena velika odstupanja na testu tačnosti.

Naređeno je brojanje iz izbornih jedinica u Tuzli, Gradišci, sarajevskom Novom Gradu, Banjoj Luci, Goraždu, Zvorniku, Travniku, Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru, Jablanici, Čapljini i Čeliću.

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u izbornoj jedinici Čelinac, jer su, navodno, u njih upakovani obrasci s rezultatima s tih biračkih mjesta. Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići s navedenih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

Odlučeno da će CIK, ipak, i prije roka provjeriti navode NDP-a o pogrešnom unosu glasova za ovu stranku u izbornoj jedinici devet za Narodnu skupštinu RS.

Prije početka sjednice, Ahmet Šantić, član CIK-a, u izjavi za novinare kazao je da bi Komisija mogla najdalje do četvrtka utvrditi i na svojoj internetskoj stranici objaviti rezultate općih izbora u BiH. Nakon toga počet će teći trodnevni rok za ulaganje prigovora.