REGION

Nakon Bandićevog hapšenja: Ujutro se očekuje nastavak pretresa stanova i poslovnih prostora

Velika akcija u Hrvatskoj

(A. Sm.)

19.10.2014

Policija je u nedjelju oko 17.20 sati uhapsila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Među uhapšenima su i Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a kao i Slobodan Ljubičić Kikaš, predsjednik Uprave zagrebačkog Holdinga. Jutarnji.hr navodi da je u ovoj akciji, koja je trajala mjesecima, uhapšeno još 15 osoba, a jedan od osumnjičenika uhapšen je na granici sa Slovenijom. Među njima je i direktor Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Ivan Tolić. ZET je, inače, jedna od podružnica Zagrebačkog holdinga.

Svi uhapšeni u ovoj akciji bi trebali biti dovedeni u prostorije PNUSKOK-a, gdje se nalaze improvizirane ćelije, prenosi Dnevnik.hr. Ovo je međufaza između istražnog zatvora, ukoliko USKOK to odredi i slobode. Milan Bandić je već bio u ovim prostorijama, a tu se inače uzimaju lični podaci i saznaje na koje krivično djelo se sumnja da je osumnjičeni počinio. Nakon toga Bandić je odvezen kako bi prisustvovao pretresu stana.

Svi uhapšeni, kojih je 18, će se ponovo vratiti u PNUSKOK gdje će provesti noć, no pitanje je samo koliko će trajati svi ti pretresi u poslovnim prostorijama i domovima osumnjičenih, javljaju hrvatski mediji.

Ujutru se očekuje nastavak pretresa, a možda bi se osumnjičeni i tokom dana mogli pojaviti u zdradi USKOK-a gdje bi ih glavni tužitelj trebao ispitati.

Pretres Bandićevog stana

U ovim trenucima Milan Bandić je u svom stanu gdje policija obavlja pretres. S njim je i njegov advokat Krešimir Krsnik. 

U stanu aktuelnog gradonačelnika Zagreba nalazi se pet istražitelja, fotograf i nekoliko tehničara, a na terenu su od 19.30 sati. Bandić bi u svakom trenutku mogao izaći s pretresa nakon čega će ga odvesti kod policijskog načelnika. 

bandicstanpolicija

Policija pred Bandićevim stanom u Bužanovoj ulici u Zagrebu (Damir Krajač/Cropix)

Istražitelji nastoje pronaći sve vezano za slučaj - ugovore, spise ako postoje, kompjuter, laptop... U garaži zgrade u Bužanovoj ulici parkiran je kombi kojim je dovezen Milan Bandić.

U isto vrijeme odvijao se pretres kuće Petra Pripuza, suvlasnika CIOS- na Pantovčaku, koji je završen. Pripuz je napustio prostorije svog doma u pratnji policije i istražitelja. Odveden u jedinicu za zadržavanje u PNUSKOK-u na zagrebačkim Oranicama.

kombi-bandic-708261s0

Zbog iznenadnih dešavanja i akcije hapšenja gradonačelnika u Gradskoj upravi se održao krizni sastanak. U Bandićevom odsustvu Grad bi trebala voditi njegova zamjenica Sandra Švaljek.

- Ne znamo oko čega je istraga, ko je uhapšen, mi smo se tu okupili kako bi vidjeli šta dalje. Sve službe će funkcionirati, Grad će i dalje normalno funkcionirati - kazala je Švaljek.

Milan Bandić, Slobodan Ljubičić Kikaš i Petar Pripuz ranije su dovedeni u centar PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama, odakle su se inspektori USKOK-a zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom uputili prema Bužanovoj ulici gdje je u toku pretres Bandićevog stana, navodi Jutarnji.hr.

Zagrebački advokat Krešimir Krsnik potvrdio je da on zastupa privedenog gradonačelnika.

- Da, ja sam njegov advokat, idem upravo njemu na "Oranice" - kazao je Krsnik.

Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se osmnjičenici predaju pritvorskom načelniku. No, Krsnik tada nije mogao potvrditi je li Bandić i formalno uhapšen ili je kod policije na razgovoru.

Glasnogovornica Bandića, Martina Šušnjara, izjavila je kako nema informacije o eventualnom hapšenju Bandića, rekavši da je gradonačelnik danas popodne brao mahune u svom vrtu na Savici, navodi Dnevnik.hr.

Saopćenje USKOK-a i MUP-a

O hapšenju je, ne navodeći imena, na svojim stranicma saopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Navode kako je uhapšeno više osoba zbog sumnje u nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o.

Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o., koje su proveli Uprava policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno tužilaštvo RH i USKOK, uhapšeno je više osoba, navodi se u saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

U odnosu na uhapšene osobe provest će se određene dokazne radnje, te će one u zakonskom roku biti privedene. U saopćenju se dalje navodi da će zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih krivičnih djela, zloupotrebe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem biti podnesena krivična prijava USKOK-u.
 

Sporni poslovi s otpadom

Prema pisanju hrvatskih medija povod hapšenju je ugovor sklopljen između Grada i firme "Cezar" u vlasništvu Petra Pripuza, vrijedan oko dva miliona KM (7,5 miliona kuna). Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša izdalo nalog Gradu da se glomazni otpad ukloni s ulica posao čišćenja ugovoren je s Pripuzovom firmom. Navodno je posrijedi čitav niz krivičnih djela. Radi se o prevarama i kupovini radnih mjesta, malverzacijama sa zemljištem i višestrukom zloupotrebom položaja i ovlasti koje se vežu uz Zagrebački holding.

Saradnici uhapšenih su u šoku i kažu da ništa nije ukazivalo da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi. Milan Bandić nije samo zagrebački gradonačelnik, nego i jedna od ključnih političkih osoba u Hrvatskoj, te je imao veliku podršku građana na posljednjim lokalnim izborma.

Danas su na Facobook profilu Milana Bandića postavljene fotografije na kojima se vidi da je svoje slobodno vrijeme provodio berući mahune.

facebookslika