KULTURA

„Teferič" za 60. rođendan Kamernog teatra 55

Pripreme za slavlje u sarajevskom pozorištu

A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVI

19.10.2014


Zaposlenici Kamernog teatra 55 u Sarajevu uveliko se pripremaju za 2015. godinu, kada će se navršiti 60 godina njegovog postojanja. Kako saznajemo, cijela naredna godina bit će u znaku godišnjice, a direktor Dragan Jovičić potvrdio je da će centralni program biti upriličen 7. marta.

Naša kafana

- Nešto više od dva mjeseca ostalo je do godine u koju ulazimo i koja za naš teatar mnogo znači. Već smo u pripremama, a na dan otvaranja vrata Kamernog teatra, a bilo je to 7. marta 1955. godine, upriličit ćemo prigodan program i pozvati sve one koji imaju ili su imali veze s Kamernim teatrom 55 - govori Jovičić.

Namjera je da bude štampana i manja monografija koja će obuhvatiti rad ove ustanove u posljednjih deset godina.

- Do sada imamo monografije koje su se ticale tih 50 prethodnih godina i nadamo se da ćemo uspjeti u svojoj namjeri da dobijemo još jednu i tako zatvorimo ciklus. Upriličit ćemo i izložbe slika. Naravno, sve zavisi od toga koliko budemo imali novca na raspolaganju. Uostalom, i ako ne bude, napravit ćemo nešto. Ako ništa drugo, imamo našu teatarsku kafanu i tu se možemo okupiti i proslaviti s prijateljima naše kuće. Tu možemo popiti sok i nešto zameziti - našalio se direktor.

20 glumaca

Povodom 60. godišnjice ovog teatra premijerno će biti izvedena i predstava „Teferič", koju će prema djelu Derviša Sušića režirati Aleš Kurt. Kuriozitet „Teferiča" je u tome što će u njemu biti angažiran cijeli ansambl Kamernog teatra. Također, publiku će podsjetiti i na ratni period, jer ni u najgore vrijeme, a to je period 1992.-1995., ovaj teatar nije zatvorio vrata i u njemu su predstave igrane.

- Inače, ansambl našeg pozorišta broji osamnaest do dvadeset glumaca i mi smo pozorište s najviše glumaca u Sarajevu. To je jedno od najljepših pozorišta i zato ne brinem i ako ne budemo imali para. Znam da će publika doći i da ćemo zajedno proslaviti ovaj značajan dan - dodao je Jovičić.

Odgođena izvođenja

Zbog saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao glumac Emir Hadžihafizbegović, a u kojoj je kod Nove Gradiške smrtno stradala jedna žena, predstave „Žaba" i „U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje" neće biti odigrane 24. odnosno 27. oktobra.

- Veoma nam je žao zbog toga što se desilo našem Emiru. Nadamo se da će uspjeti podnijeti fizičku bol i psihički stres. I ranije je igrao predstave povrijeđen, ali ovo je teže. Psihički teže - istakao je Jovičić.