BIH

Ruka prijateljstva za osobe s invaliditetom

Zeničko Udruženje „Budi mi prijatelj"

H. LISIĆ

19.10.2014


Udruženje "Budi mi prijatelj" iz Zenice slavi godinu od osnivanja. Udruženje ima za cilj integrirati djecu i odrasle osobe s invaliditetom u društvenu zajednicu.

- Ranije smo bili pri Udruženju "Svjetlo", onda smo se razišli, i osnovali ovo udruženje koje je mjesto različitih aktivnosti za odrasle i djecu. Naš prijatelj može biti bilo ko iz zajednice, ko želi pružiti ruku prijateljstva ovoj populaciji - rekla je Zejna Biloglavić, domaćica Udruženja.

Svaki dan

Broje 17 redovnih korisnika, koji dolaze svaki radni dan od devet do 13 sati na druženje.

- Prostorije u kojem se sada nalazimo su prostorije starog vrtića „Kanarinac", u zeničkom naselju Crkvice. Imamo kuhinju i dvije prostorije. Naši članovi su trenutno osobe starije od 18 godina i lakše mentalne retardacije - ističe Biloglavić.

U Udruženju "Budi mi prijatelj" radi sama domaćica Biloglavić.  

- Jedina sam ja tu, i moram da stignem da napravim ručak, ali i da organiziram radionice. Učim ih da mi dosta pomognu, pa kada se čiste naše prostorije pokušavam ih animirati da se nauče i tim odgovornostima. U posljednja dva mjeseca dolazi nam volonterka Ajla Šabić, koja ide u srednju školu i puno mi pomaže - kaže Biloglavić.

Udruženje nema stalne izvore prihoda, već se finansiraju donacijama.

cestitke-udruzenje-zenica

Prave čestitke koje prodaju na ulicama Zenice

 

Dobri ljudi

- Nemamo ništa direktno, sve donacije su samo pomoć dobrih ljudi. I naše sadašnje prostorije, kada smo dobili bile su u haosu. Sve što smo popravili, krečenje, malterisanje, namještaj uspjeli smo osigurati donacijama dobrih ljudi - ističe domaćica Udruženja.

Zajedno s članovima, pokušava i sama da pronađe izvor prihoda, pa tako i čestitke koje prave pred praznike prodaju na ulicama Zenice.

- Odemo do grada, stanemo svi uz naš štand, držimo čestitke i prodajemo. Zadovoljni smo, pogotovo kada prodajemo s većim brojem članova. To me raduje, jer je to baš zahvalnica za njih i jako se raduju svakom osmijehu kupca - naglašava Biloglavić.

Obilježavanje rođendana

- Najstariji član ovog udruženja je Darko, koji ima 50 godina. Zanimljivo je da svaki rođendan slavimo. Zna se desiti da članovi budu na ljetovanju, ali za svoj rođendan se vrate u naše udruženje, i obilježe taj dan. Imamo među članovima i bračni par, koji slave devet godina braka i dolaze redovno kod nas, Zikreta i Jasmin - kaže Biloglavić.

17 redovnih korisnika koji stvaraju unikatne ručne radove