LIFESTYLE

Umjetnička djela od papira

Mladi Fojničanin izrađuje 3D origami

S. HALILOVIĆ

19.10.2014


Vedran Miletić srednjoškolac je iz Fojnice koji ima prilično nesvakidašnji hobi za naše prostore - izrađuje 3D origami. Japanska umjetnost savijanja papira nazvana origami posebna je vještina stvaranja kreacija.

Likovi iz crtića

Vedran se 3D origamijem bavi već pet godina i, kako kaže, tehniku je naučio uz pomoć YouTubea, gledajući klipove, a danas i sam pravi svoje tutorijale da bi drugima pomogao koji žele naučiti.

- Izrada je prilično komplicirana, budući da se tu isprepliće više varijacija origamija da bi se dobio jedinstveni 3D origami, a izrada jedne prosječene figure, naprimjer labuda, traje četiri do pet dana, sa svakodnevnim radom od četiri sata. Potrebna je velika predanost ovom poslu da bi uslijedio neki uspjeh - kazao je Vedran.

Ističe da je do sada napravio stotine ovih figura, a najviše obrađuje teme iz svakodnevnog života - životinje ili likove iz animiranih filmova te da je njegova inspiracija neiscrpna.

vedran-origami

Neke od figura u 3D origami tehnici

Cijenjena vještina

O njegovom uspjehu svjedoči i nedavno održana izložba u Fojnici na kojoj je predstavio svoje radove, a koja je, kako i sam kaže, bila itekako posjećena, jer je jedan od rijetkih kojih se bave izradom origamija u BiH.

- Poznajem grupu ljudi koji se bave ovim tipom umjetnosti. Nažalost, većina nakon nekog vremena odustane ili im jednostavno dosadi. Šteta, jer je ovo izuzetno cijenjena vještina, naročito van BiH. Fascinantno je dobiti savršen oblik neke figure od nekoliko stotina dijelova papira. Tako jednostavno, a tako složeno - ističe Vedran.

Ginisova knjiga

- Ubrzo nakon svoje prve izložbe predao sam aplikaciju za Ginisov rekord za najvećeg 3D origami labuda, a čeka se samo još njihova potvrda pa slijedi mjerenje. Izuzetno sam ponosan na svaki svoj rad, a naročito na one koje javnost prepozna kao kvalitetne i unikatne - ističe Vedran.

Izrada prosječene figure, naprimjer labuda, traje četiri do pet dana, sa svakodnevnim radom od četiri sata