BIH

Kredit za obnovu hotela „Ruža“ ipak nije povoljan

Mihajlo Butigan iz Agencije za privatizaciju u HNK

M. SMAJKIĆ

20.10.2014


Emir Kečo, vlasnik hotela „Ruža“, nekada jednog od najpoznatijih objekata u Mostara, čiju obnovu stanovnici grada na Neretvi već skoro 15 godina doživljavaju kao farsu, nedavno je u Sarajevu izjavio kako su otklonjene sve prepreke za nastavak radova.

Negativan odgovor

Kečo, kako je kazao, potpisao je Memorandum o razumijevanju sa "Ziraat bankom BiH" kao investitorom projekta gradnje hotela "Ruža" u Mostaru u iznosu od 20 miliona eura. Taj kredit, tvrdi on, omogućit će direktno otvaranje 173 radna mjesta.

Istu informaciju početkom oktobra su plasirali i iz SDA, iz koje su, baš kao i Kečo, prešutjeli važnu informaciju o tome da su od Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) tražili saglasnost na hipoteku! Dakle, kredit turske banke ipak nije toliko povoljan kako ga pokušavaju predstaviti, potvrdio je direktor Agencije Mihajlo Butigan kazavši da su predstavnici „Ziraat banke“ bili u ovoj instituciji na razgovorima.

- Htjeli su se i s druge strane uvjeriti u stanje, a vlasnik "Ruže" tražio je mogućnost davanja suglasnosti na hipoteku. Mi smo, jasno, odgovorili negativno, jer nam je to zakonom zabranjeno, tako da oni moraju tražiti druge načine osiguranja za taj kredit. Saznao sam iz medija da je potpisan Memorandum, a je li to baš tako, vidjet ćemo. U svakom slučaju, ovo je posljednja šansa, jer mi, kao što znate, imamo pripremljenu vrlo kvalitetnu tužbu za raskid ugovora - kazao nam je Butigan.  

Također, on nam je rekao da je Agencija kupcu dala rok od 15 dana za dostavljanje kompletne dokumentacije za završnu kontrolu, kao i garanciju za dvije poslovne godine.

Bjanko dokumenti

 - Lani smo pripremili sudsku tužbu, ali posljednjih godina predstavnici "Ruže" su nam pisali fina pisma i plasirali silna obećanja. Mi smo, zaista, bili maksimalno tolerantni sve kako bi se stvari pokrenule. Vidjet ćemo, jedno je priča u predizborno vrijeme, a drugo kada dođe do realizacije, jer i ta priča o 173 radna mjesta je smiješna, s obzirom na to da je u ugovoru s nama navedeno upola manje - istakao je Butigan.

Kao direktor "Ruže" lani je smijenjen Hajrudin Zvizdić, koji je tvrdio da se friziraju kreditni izvještaji te da mu se poturaju bjanko dokumenti. Također, iznosio je informacije i o drugim nezakonitim radnjama, kao i da je sve prijavljivao nadležnim instancama. Sada se kao opunomoćenik vlasnika vodi Enver Backović.

Aneksi i UNESCO

Butigan je podsjetio na činjenicu da je osnovni ugovor, potpisan prije skoro 15 godina, čak sedam puta dobivao anekse. Istina, kazao je on, najveći dio tih aneksa bio je zbog toga što iz UNESCO-a svojevremeno nisu htjeli dati saglasnost za nastavak gradnje hotela. Iz UNESCO-a su prijetili da će Stari grad i Stari most biti skinuti s popisa Svjetske kulturne baštine, jer su tvrdili da se poslijeratna "Ruža" ambijentalno ne uklapa u zaštićenu povijesnu jezgru zbog podizanja četvrtog sprata.