BIH

BiH ustupa tonu oružja za borbu protiv Islamske države

U toku posljednje pripreme u Ministarstvu odbrane

Autor:M. Aš.

19.10.2014


U Ministarstvu odbrane (MO) BiH traju posljednje pripreme da bi se otklonile sve procedure da se višak naoružanja i municije ustupi Iraku za borbu protiv Islamske države (IS), otkriva naš list iz izvora bliskih ovom ministarstvu.

Zahtjev Ambasade

U ovoj državnoj instituciji već danima postupaju na osnovu zaključka Predsjedništva BiH da utvrdi je li moguće i koliko naoružanja poslati za Irak.

Zahtjev za izdvajanje dijela viška naoružanja za potrebe borbe protiv IS-a uputila je nedavno Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, ali Predsjedništvo BiH još nije prihvatilo ovu odluku prije nego što MO završi svoj dio posla.

- Sada se sortira naoružanje po količinama, porijeklu, entitetu. Moraju se završiti sve procedure da bi se tačno znalo koja se municija šalje, odakle će biti transportirano. Kako sada stvari stoje, bit će poslana tona naoružanja. Riječ je, naravno, o viškovima koje imamo, od ukupno 17 tona - kaže naš izvor, dodajući da će konačnu odluku ipak donijeti Predsjedništvo BiH, ali da će oni svoj dio posla vrlo brzo završiti.

Predan rad

Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, potvrdio je za naš list ovu informaciju. On kaže da se prikuplja sva relevantna dokumentacija.

jelec-ante4mk

Jeleč: Radimo po zaključku Predsjedništva

- Ovdje je ključno da se sve mora uraditi po zakonu i mi, na temelju zaključka Predsjedništva, već radimo. Koliko je meni poznato, Ambasada SAD u Sarajevu tražila je samo streljivo, a koje se kod nas vodi kao višak. Vjerujem da će se ovo pitanje brzo riješiti jer se na njemu predano radi - rekao je Jeleč.