BIH

Imamović: Lidera SDP-a treba birati članstvo, a ne kongres!

Uoči sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora

A. NUHANOVIĆ - S. DEGIRMENDŽIĆ

19.10.2014


U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH, u kojoj posljednjih dana zbog izbornog fijaska, ali i katastrofalnog rukovođenja strankom Zlatka Lagumdžije, pljušte ostavke stranačkog vrha na partijske funkcije, pojavio se stav da bi predsjednika SDP-a trebala birati široka baza članstva ove stranke, a ne kongres.

Spiskovi članova

Naime, Jasmin Imamović, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a, za "Avaz" tvrdi da takav princip izbora rukovodstva zagovara općinska organizacija te stranke u Tuzli, ali i drugim ograncima partije širom BiH.

Imamović, koji ocjenjuje da najveću odgovornost za loš izborni rezultat SDP-a treba snositi Lagumdžija, pojašnjava kako bi cijelo članstvo učestvovalo u izboru predsjednika SDP-a.

- Bilo bi potrebno napraviti biračke spiskove članova SDP-a po svim općinama, odrediti vrijeme glasanja i otvoriti biračka mjesta, na kojima bi članovi glasali na način kao na nedavnim općim izborima u zemlji - kaže Imamović, dodajući da bi se šire članstvo trebalo pitati i izjašnjavati i kod drugih važnih odluka.  

Imamović nije htio komentirati informacije o eventualnoj kandidaturi Nermina Nikšića za predsjednika SDP-a na predstojećem vanrednom kongresu čiji datum još nije precizno utvrđen, ali ima najava da bi mogao biti održan za 20-ak dana.

Javno rasulo

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, koji je ostavku podnio javno prije nekoliko dana, jučer je za „Avaz“ kazao da će nakon sjednice Predsjedništva SDP-a zakazane za sutra, odnosno Glavnog odbora najavljenog za subotu, 25. oktobra, javno govoriti o svojoj ostavci.

- Tek poslije sjednice organa partije komentirat ću javno rasulo i ostavke u SDP-u. Ne da ne želim reći razlog svog poteza, nego želim to prvo reći na organima SDP-a - kazao nam je Hadžić.

Mnogi još ne žele govoriti

Kontaktirali smo jučer i Karla Filipovića, člana Predsjedništva SDP-a, ali on nije htio komentirati novonastalu situaciju u stranci čiji je dugogodišnji član, dok na telefonske pozive nisu odgovarali Svetozar Pudarić, predsjednik GO, Mirza Kušljugić, Nermin Nikšić, koji je podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara, te brojni drugi zvaničnici SDP-a.