BIH

Ne žele otkriti ko s kim pregovara o formiranju vlasti

Osam dana nakon općih izbora u BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.10.2014


Osam dana nakon općih izbora u BiH, na kojima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, još nema zvaničnih i konkretnih pregovora o eventualnim koalicijama i formiranju vlasti. No, „usijani“ su telefoni u pojedinim partijama, ali njihovi predstavnici s kojima smo razgovarali još ne žele otkriti ko je s kim i o čemu razgovarao.

Ko je najpoželjniji

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, za „Avaz“ kaže da je zagovornik što hitnijeg formiranja vlasti te da je „u tom pravcu bilo razgovora s predstavnicima nekih stranaka, ali svi su bili neformalne prirode“. Stoga, kako kaže, nikoga ne bi izdvajao da se ne bi protumačilo, „ako niste s jednima, jeste s drugima“.

- Smatram da bi se kod eventualnih dogovora trebala napraviti što šira koalicija, jer nemamo više vremena za gubljenje niti za neka politička prepucavanja. Međutim, treba sačekati konačne rezultate i vidjeti na papiru koliko je „ko politički težak“ na svim nivoima vlasti, pa onda krenuti u razgovore i sporazume - dodaje Osmanović.

Damir Bećirović, član Predsjedništva DF - Željko Komšić, potvrđuje da su i iz te stranke imali telefonske kontakte s predstavnicima nekih partija. No, i u DF-u za sada ne otkrivaju ko je koga zvao. Bećirović na upit jesu li dobili poziv iz SDA, tek kaže „ništa zvanično“.

- Mi nismo nikoga zvali. Očekujemo da bi neki razgovori s drugim strankama mogli početi naredne sedmice - kazao je Bećirović.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, potcrtava da je izborni rezultat Dragana Čovića, predsjednika te stranke, stavio HDZ BiH u poziciju najpoželjnijeg koalicionog partnera za formiranje buduće vlasti. No, ni Čavara nije htio otkriti s kime su do sada sve razgovarali o eventualnom partnerstvu u budućoj vlasti, jer su, kaže, telefonski razgovori o tome svakodnevni, ali neformalni.

- U srijedu ćemo imati sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj ćemo razgovarati o našim načelima koje smo propagirali u predizbornoj kampanji i oni će biti razrađeni i predloženi potencijalnim partnerima - kazao je Čavara, ali i dodaje da u ovom trenutku u HDZ-u BiH prvenstveno govore o onima s kojima bi u vlast, a ne o onima s kojima ne bi.

- Ovo je država tri ravnopravna i konstitutivna naroda i poštovat ćemo volju svakog od tih naroda. Već sada je jasno da su u FBiH najviše glasova bošnjačkog naroda dobili SDA, SBB i DF, a srpskog, barem na nivou RS - SNSD. Smatramo da reforme u BiH ne mogu provoditi stranke s malim brojem glasova kao što se desilo u FBiH prije tri godine s platformom, nego to trebaju raditi jake stranke - kaže Čavara.

SNSD i PDP

Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a, potvrdio nam je da ta stranka na nivou RS vodi intenzivne razgovore s dosadašnjim koalicionim partnerima DNS-om i SP-om.

- Nakon toga će paralelno s tim uslijediti razgovori o parlamentarnoj većini u Sarajevu. Naš strateški cilj je da činimo dio parlamentarne većine u Sarajevu. Pretpostavljamo da će SDA i HDZ BiH biti dio te većine. E, sad ko će biti treći partner, to je opet stvar tih dviju političkih partija s kim će se dogovoriti - kaže Prodanović, dodajući da SNSD jedino ne želi razgovarati o partnerstvu s SDS-om.

Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a, također kaže da su predstavnici te stranke vodili neformalne razgovore o formiranju buduće vlasti, ali nije želio otkriti konkretna imena.

- Može se samo reći da je svako zvao svakoga - kazao je Crnadak, precizirajući da proteklih dana, ipak, nije bilo razgovora na relaciji PDP-SNSD.

Također, u PDP-u misle da temelj nove vlasti na državnom nivou trebaju činiti stranke čiji su predstavnici ušli u Predsjedništvo BiH, odnosno SDA, HDZ BiH i PDP.

 

Kako 20-godišnja loša vlast odjednom može postati poštena i reformska?

- Što se tiče pozicije SBB-a, mi i dalje smatramo da je najbolje da vlast čine prvi i treći u Federaciji i legitimni izborni pobjednici u srpskom i hrvatskom narodu, odnosno HDZ BiH koji je nezaobilazan u hrvatskom korpusu, a na državnom nivou, također, onaj ko je prvi po broju glasova u RS. Također, SBB smatra da stranke koje već 20 godina jesu problem ekonomskog, euroatlantskog i političkog nazadovanja BiH i Bošnjaka, teško da za 24 sata izborne noći mogu odjednom postati reformisti, poštena vlast i neko ko neće zaboraviti građane nakon učvršćivanja fotelja i neko ko neće opstruirati istinske i toliko potrebne reforme - kaže Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB - Fahrudin Radončić.

mirsad-djonlagic-100

Đonlagić: Pozicija SBB-a

SDS sa svima osim s Dodikom

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je jučer u Banjoj Luci da će ova stranka, kao i Savez za promjene, početi razgovore o formiranju skupštinske većine u NSRS sa svim političkim partijama koje su ušle u entitetski parlament, ali i Parlament BiH, osim sa SNSD-om Milorada Dodika, „jer se nisu pokazali kao puzdan partner“.

mladen-bosic3

Bosić: Brojne žalbe

- SDS će pokušati napraviti vlast koja će kao prioritete imati pokretanje ekonomije, borbu protiv nezaposlenosti, kriminala i korupcije. Aktuelna vlast je bila temelj opstrukcije protiv kriminala i korupcije i upravo je to razlog zašto ne želimo da razgovaramo sa SNSD-om o nekoj budućoj vlasti - istakao je Bosić, potvrđujući i da ima veliki broj žalbi na izborni proces, ali da na njih još niko od nadležnih nije adekvatno reagirao.