BIH

Otac preminulog Vedada Ražanice: Ne moram ništa na svijetu imati, samo da dobijem još jedno dijete

Ispovijest Alena Ražanice

Tijana ĐEVIĆ

19.10.2014

Najveću bol kod svakog čovjeka izaziva smrt djeteta. Nažalost, na svojoj koži iskusili su je Meliha i Alen Ražanica, roditelji malog Vedada, koji je bitku za život izgubio 18. novembra 2011., kao dvogodišnjak. Vedad je rođen s teškim oboljenjem crijeva, poznatim pod nazivom gastrošiza. To je urođeni nedostatak ili defekt dijela trbušnog zida. Prilikom rođenja Vedadovi organi bili su van trbušne duplje te je hitno operiran na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Koševo.

Naznake teške i opake bolesti javile su se još dok je Meliha bila trudna. Doktorica koja je vodila trudnoću kazala im je da se uočava promjena, a konačna dijagnoza potvrđena je nakon Vedadovog rođenja.

Klinika u Palermu

- Supruga je imala prijevremeni porod. Kad mi je ljekar rekao da dijete ima ovu bolest, putem interneta sam se informirao detaljno o čemu se radi. Šokirao sam se kad sam saznao šta je u pitanju. Liječenje te bolesti je mnogo skupo pa se ljudi, ma koliko to grozno zvučalo, rijetko odluče da spašavaju djecu, jer je ishod nikakav. Međutim, ja mislim da se, ako postoji jedan posto šanse za izlječenje, treba boriti, a kamoli za svoje dijete. Vedad je bio na Pedijatriji šest mjeseci, gdje je dobivao kisik i hranjen je intravenozno. Fokusirali smo se na to da dječaka odvedemo na liječenje van BiH, jer kod nas nisu adekvatni uvjeti za liječenje s takvom dijagnozom - ispričao nam je Alen Ražanica, dječakov otac.

Borba za Vedadov život krenula je odmah, roditelji su bili u kontaktu s nekoliko klinika u inozemstvu - u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama. Također, Alen i Meliha bilu su u kontaktu s Almirom Čehajićem Batkom, koji im je itekako pomagao. Inače, liječenje ove bolesti košta blizu milion maraka.

vedad-1

 Vedad Ražanica: Umro u drugoj godini

Više pročitajte u današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza".