BIH

Nakon propasti i razotkrivanja"Domovine": Bakire, "ćeraćemo" se!

Povratnička Fronta saopštila

Redakcija

18.10.2014

Umjesto najavljivanih 5 poslanika, "Domovina“ je u državnom parlamentu dobila samo Sadika Ahmetovića zbog kojeg je i izmišljena. Poražen je i Adib Đozić – grobar povratka u Podrinje. A ni Bakir neće vidjeti slasti od vlasti kupljene turskim kreditima i grantovima za navodno zapošljavanje povratnika, stoji u saopštenju Povratničke fronte.

Saopštenje bez ikakvih korekcija prenosimo u cijelosti:

"Pošto se svi bave postizbornim analizama, ni mi iz Povratničkog Fronta ne možemo zaobići tu temu i trend, ali uz tek ovlašni pristup i uz potenciranje samo nekih ključnih obilježja proteklih izbora koja drugi uglavnom zaobilaze. 

S tim u vezi, podsjećamo da smo se kao neformalna grupa građana okupili i počeli djelovati neposredno uoči izbora, ali ne zbog izbora, već zbog opšte zaštite i afirmacije interesa povratka i povratnika kao ključnog reintegrišućeg faktora za stvaranje normalne, civilizovane i demokratske BiH, što pretpostavlja dugotrajan i mukotrpan proces. Izbori su bili samo pogodna prilika da ukažemo na najaktuelniji razlog za naše aktiviranje, a to je razotkrivanje nove prevare povratnika od strane političke strukture koja stoji iza izborne koalicije „Domovina“.

Magle sarajevsih labaratorija

Ključni razlog i cilj našeg nastanka i djelovanja je utemeljenje i profilisanje ozbiljne građanske grupacije i snage koja će se kontinuirano, a ne od izbora do izbora, boriti za povratnike; koja će projekte bitne za egzistenciju i status ove populacije kreirati u povratničkim sredinama, a ne u sarajevskim političkim laboratorijama gdje su povratnici vazda tretirani kao sredstvo za jednokratnu upotrebu

Podsjećamo, izbornu koaliciju „Domovina“ osmislila je građanska koalicija „Prvi mart“, dugo i spektakularno je najavljujući kao projekat demokratskog preobražaja institucija države BiH. To je pretpostavljalo registraciju dovoljnog broja glasača među povratnicima i u dijaspori koji će izabrati minimalno 5 probosanski orijentisanih poslanika u državni parlament iz RS-a. Ta kvota bi mogla pokrenuti proceduru ustavnih promjena koje bi, između ostalog, ukinule tzv. entitetsko glasanje, kao ključni preduslov otklanjanja konstantnih blokada rada zajedničkih institucija i stvaranja funkcionalne države. Tek nakon ispunjenja tog preduslova na državnom nivou, posljedično bi se mogli pokrenuti procesi otklanjanja sadašnjih nacionalnih diskriminacija  u entitetima. 

Razočarana dijaspora

Bh. dijaspora, čije masovno glasanje je bilo neophodan preduslov za oživotvorenje ambicija „Domovine“, u početku je bila veoma motivisana da podrupre dolazak bar djelimične pravde na prostore s kojih je protjerana. Ali, zbog izbijanja na vidjelo raznih užih i ličnih interesa u i oko „Domovine“,  motivacija za registraciju glasača je naglo jenjavala. Pogotovo je šok izazvalo što uopšte nije prijavljena višestranačka lista „Domovine“ za državni parlament, već je SDA-ova lista propagirana kao „domovinska“. Zbog te obmane, rezultati registracije su bili daleko ispod planiranih, a prema informacijama iz CIK-a velika većina od broja novoregistrovanih birača u dijaspori nije uopšte glasala. 

Konačni rezultati izbora svjedoče o propasti izvorne ideje „Domovine“. Umjesto  najavljivanih 5 poslanika, „Domovina“ je, i to pod firmom SDA, dobila samo jedno poslaničko mjesto u državnom parlamentu. Radi se o Sadiku Ahmetoviću, za kojeg se znatno prije izbora govorilo da je „bog i batina“ „Domovine“. Mi iz Povratničkog Fronta smo upozoravali da je sve to morbidni politički trik smišljen upravo za spašavanje i nastavak  političkih karijera kompromitovanih političara, podrinjskog porijekla, koji već godinama u Tuzli i drugim federalnim gradovima, ničim zasluženo, caruju  na tobožnjem predstavljanju povratnika.

Posebno smo isticali Sadika Ahmetovića i Adiba Đozića, srebreničke Tuzlake, koje su podrinjski povratnici  na prošlim opštim izborima kaznili( Ahmetović tada nije ušao u državni, a Đozić u parlament RS-a) zbog višegodišnjeg parazitiranja na njihovoj grbači. Važno je podjetiti i da je Đozić, u narodu poznat kao grobar povratka u Podrinje, svojevremeno smijenjen sa ministarske funkcije u TK-u i pola decenije istraživan zbog harčenja povratničkih fondova.  Takođe je u poratnim godinama, kritičnim za povratak, dobio sehare i naloge od Alijinog vrha da bi preusmjerio Podrinjce sa Bracikinih staza povratka na Drinu – u srpske kuće i stanove na području Sarajeva, odakle su ih Petričevi imovinski zakoni otjerali u prekookeanske zemlje.  

Drugo ubistvo Srebrenice

Sadik Ahmetović je ponajviše zapamćen po tome što je u vrijeme dok je on bio među glavnim „čivijama“ u lokalnoj vlasti u Srebrenici, povratak u tu opštinu, ne samo zaustavljen, već razbijen ponovnim napuštanjem obnovljenih ognjišta, jer ljudi nisu mogli podnijeti mućke lokalne vrhuške na njihovoj nesreći. Zato ni u jednoj drugoj opštini, kao u Srebrenici, nije tako drastična disproporcija između priliva silnih donacija, podstaknutih pijetetom prema žrtvama najmasovnijeg zločina,  i minijaturnog broja povratnika. Ima ih nepune 2.000, za razliku od 15.000 u zvorničkoj opštini gdje je dospjelo 50 puta manje novca.

Što se tiče Sadikovićevih mandata u Narodnoj skupštini RS-a i državnom parlamentu, te Ministarstsvu sigurnosti, nisu zapamćeni ni po čemu drugome izuzev danonoćnog izvirivanja iz Dodikove zadnjice. Zato je, ponavljamo, od naroda kažnjen na pretprošlim izborima, ali je ovaj put, dirigujući „domovinskom“ maglom i obmanom, te SDA-ovim izdašnim investiranjem u glasove najizgladnjelijih povratnika i naklonost biračkih odbora u neurbanim mjestima - koja zaobilaze kojekavi CCI-ovi i ostali posmatrači i analitičari izbora iz sarajevskih i banjalučkih picerija - uspio da se provuče.

Ali zato Đoziću, kao najozlaglašenijoj političkoj figuri Podrinja i još omraženijem profesoru Tuzlanskog univerziteta, ni izdašne „investicije“ nisu pomogle, pa je definitivno politički sahranjen. Umjesto njega, kao nosioca liste „Domovine“ za Narodnu skupštinu RS-a iz Podrinja, poslanički mandat je dobio četvrti sa te liste - Nedim Čivić, predsjednik zvorničke SDA. Zanimljivo je da se radi o prvom istinskom povratniku koji je ispred Podrinja izabran u neki parlament na svim dosadašnjim izborima. 

Osveta Zvornika

Dodatni važan detalj u tom jedinstvenom primjeru je što on istovremeno predstavlja i prvi slučaj da je zvornička povratnička zajednica, daleko najmasovnija u Podrinju, izborom Čivića, kao četvrtog sa liste, poručila stranačkom vrhu da više neće trpjeti da preko njene grbače profitiraju nametnuti  lažni povratnički tribuni iz Srebrenice i drugih opština gdje je povratak samo simboličan.

Mi iz Povratničkog Fronta Čivićev prolazak doživljavamo dijelom i kao pobjedu naše kampanje poznate kao „zvornička priča“, koja nije motivisana ničim lošim  prema drugim povratnicima i opštinama, već samo logičnim i poštenim načelom – da povratnike moraju predstavljati povratnici, a ne srebrenički i bratunački manipulanti koji nemaju nikakve veze sa povratnicima u te opštine. Naime, one nikada nisu imale nijednog poslanika ili ministra koji živi među povratnicima, a imale su do sada oko 20 tih „turista“ iz Federacije.

Na žalost,  još jedan takav, bratunački Tuzlak Ramiz Salkić, takođe pomoću  „domovinske“ manipulacije patriotskim osjećanjima i zamašnog investiranja u glasove i biračke odbore, postao je  bošnjački potpredsjednik RS-a.

Predizborni grantovi

Već smo pisali da se „Domovina“  njegovom kandidaturom najdrskije narugala temeljnoj ideji sopstvenog nastanka –registrovanju što većeg broja glasača iz dijapsore kao preduslovu za promjene. Jer, kao što Ahmetović nije izlazio iz Dodikove, Salkić je k'o „Ljubin grob“ čuv'o zadnjice Igora Radojičića i Željke Cvijanović. Podjećamo samo na njegove iftarske nježnosti sa Željkom upravo u vrijeme kada je ona svojim uredbama spriječila prijavu glasača bez kojih „Domovina“ nije mogla ostvariti svoj glavni cilj od 5 poslanika u državnom parlamentu. I bez čega je misija „Domivine“ obesmišljena, bez obzira na propagandne magle kako je ona nezaobilazni faktor u vlasti RS-a.

Ali, šta će Ahmetoviću i Salkiću „Domovina“ u njihovim tuzlanskim komforima, stečenim preko povratničke grbače? Njima su trebali samo mandati,  iz kojih će do narednih izbora svakako nafatati od 30 do 50 KM po glasu za onih 50 posto najgladnijih povratnika koji donose izbornu pobjedu. Ako isti do tada prežive! A ako i ne prežive, tu su malo bolje plaćeni čarobnjaci u biračkim odborima koji će ih za te izbore jednokratno oživjeti u glasačkim evidencijama.

Ali, kao što smo već poručili u pismu njihovom lideru Bakiru Izetbegoviću: I njemu i njima - Povratnički Front će biti noćna i dnevna mora! I neće  vidjeti slasti od pobjede stečene „domovinskom“ obmanom i parama izvađenim iz turskih kredita i grantova za navodno zapošljavanje ubogih povratnika. O, tek ćemo se „ćerati“ oko te i svih drugih prljavština", navodi se u saopštenju Povratničkog Fronta.