BIH

Prvi bosanski Sanader?

Zlatko Lagumdžija

Autor:S. NUMANOVIĆ

19.10.2014


Kako je krenulo, još će nam Zlatka Lagumdžije biti i žao! Samoljubivi i neprikosnoveni Kim Jong-un SDP-a BiH izložen je baražnoj vatri dojučerašnjih skutonoša koji su put do njegovog srca (i pozicija) nalazili „odozdo“.

Korejski uzor

Poput krvoločnog šefa Sjeverne Koreje, i Lagumdžija se brutalno obračunavao sa svakim ko iole drugačije misli. Nije ih, kao Jong-un, rešetao PAM-ovima i prepuštao cukama da ih trgaju, ali ih jeste čerečio na svaki, posebno njemu omiljeni medijski i sudski način.

Sada doživljava isto.

Lagumdžija je trenutno meta napada onih koji ga kritiziraju ne zato što se nisu slagali s njim ili, ne dao Bog, radili po njegovom nalogu, a mimo svoje volje. Ne! Oni su pohrlili da svojevrsnim „državnim udarom“ stanu u prvi red za poziciju šefa stranke koja decenijama nezakonito, između ostalog, ubire naš novac na ime kirije u objektima koje su bespravno okupirali.

Pisati o Lagumdžiji znači puno toga. Bolesno narcisoidan, svojevremeno omiljen u krugovima Demokratske stranke SAD, „slučajni prolaznik“ na početku rata, teško ranjeni ratni potpredsjednik Vlade RBiH, čedo Nijaza Durakovića, koje je bespoštedno kidisalo na svog tvorca, vlasnik brojnih prijavljenih i neprijavljenih nekretnina, otac najtežeg izbornog poraza u historiji BiH.

No, đavo uvijek dođe po svoje. Lagumdžija vjerovatno jeste politička prošlost, ali je budućnost crne hronike.

Jer u pričama ne samo u slučaju afere „Reket“ već i izručenju „alžirske grupe“, prodaji doniranog oružja Izraelu, zlata iz sukcesije, dodjeljivanju poslova javnih kompanija njegovoj supruzi Amini - bez tendera, aferama kompromitacije pravosuđa, CIPS-u, provedenom putem Lagumdžijinih prijatelja, braće Mirka, koji je bio direktor projekta CIPS, i Miodraga Škrbića, u to vrijeme direktora češke firme „Strom telekom“, privatizaciji „Poštanske banke“, prisvajanju imovine bivšeg Saveza komunista, uzimanju novca Ekonomskog fakulteta Sarajevo za kupovinu stana, te nadasve mutnom muljanju u vezi s testamentom Adila Zulfikarpašića, da ima i zrno istine, lider SDP u odlasku morao bi, poput Sanadera u Hrvatskoj, u nastavcima odgovarati i slušati izricanje kazni.

Narodnim rječnikom kazano, naorao je!

No, nije jedini. SDP će se ili pročistiti ili nestati. Sudeći prema silini obračuna partijske braće, brutalna bitka tek predstoji. U njoj će, kao i do sada, socijaldemokratija biti kolateralna šteta. Ona i inače u aktuelnoj vrhušci SDP-a nikada nije ni bila prioritet.

„Začešljani“ premijer

Helem, ostavimo Lagumdžiju i SDP istražnim organima, kojima s pravom i pripadaju.Problem ostaje i još je akutniji u jednoj drugoj, trenutno najvećoj bošnjačkoj stranci.

Ako je Lagumdžija kao hronični opozicionar s incidentima u vlasti mogao napraviti toliko afera, koliko li ih tek ima aktuelna vrhuška SDA u usponu. I koliko se od toga prepliće s Lagumdžijom i njegovim crvenim taldžijama? I previše!

Organi za provođenje zakona započeli su svojevrsni cunami u politici. Sve krupnije i krupnije ribe padaju u mrežu pravde.

Lagumdžija će se sa svojim zlodjelima suočiti prije ili kasnije. A sablja pravde sve odlučnije maše Bosnom i Hercegovinom.

Doživjet ćemo ubrzo dan kada će na optuženičku klupu sjesti i osoba kelnerskog bekgraunda koja se „začešljala“ da u predstojećem mandatu bude bh. premijer.

Nekretnine i „viškovi“

Zlatko Lagumdžija rođen je u Sarajevu 26. decembra 1955. godine. Školovan u SAD, obrazovan za informatičara, svojevremeno je rado paradirao po TV studijima s laptopom.

Konstanta njegovog političkog djelovanja su dvostruke igre, muljanja, petljanja...

Strasti su mu nekretnine i „viškovi“. Bilo čega – od oružja, preko zlata, do struje. Nezajažljiv je i uvjeren da je genij, te da ga niko neće uhvatiti u kriminalu.