BIH

Odlučeno: Vanredni kongres SDP-a za 20 dana

Zbog lošeg rezultata i izbornog debakla stranke

Redakcija

16.10.2014

U sjedištu SDP-a u Sarajevu održan je sastanak na kojem su prisustvovali Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić, Lidija Korać i Damir Hadžić. Sastanak je uslijedio nakon što je Nermin Nikšić podnio ostavku, a nakon njega i Damir Hadžić, dok je Hamdija Lipovača najavio odstupanje sa stranačkih funkcija.

Kako "Dnevni avaz" ekskluzivno saznaje Vanredni kongres SDP-a bit će održan za otprilike 20 dana i na njemu će biti izabran novi predsjednik i novo rukovodstvo ove stranke.

Sastanku je pristup novinarima bio onemogućen, a navodno se zahtijeva i ostavka Zlatka Lagumdžije.

Nakon jednosatnog sastanaka u sali zgrade SDP-a Lagumdžija, Nikšić Hadžić i Korač obratili su se medijima kazavši da su imali radno-konsultivni sastanak. Lagumdžija je potvrdio ranije informacije da su Nikšić i Hadžić podnijeli ostavke na stranačke funkcije a to je najavila i Lidija Korač, kao potpredsjednica stranke.

- U ponedjeljak imamo sjednicu Predsjedništva stranke a u subotu je zakazana sjednica Glavnog odbora na kojoj ćemo donijeti odluku o organiziranju Vanrednog Kongresa. Mene je Kongres izabrao i Kongres treba da me nakon položenih računa i smijeni - rekao je Lagumdžija.

Zlatko Lagumdžija je negirao informacije koje su se pojavile u medijima da za svog nasljednika priprema Bakira Hadžiomerovića.

Nermin Nikšić svoju ostavku je obrazložio kao moralni čin jer se osjeća suodgovornim za katastrofalni izborni rezultat SDP-a.

- Svi u rukovodstvu trebamo položiti račune organima SDP-a zbog ovoga što se desilo i šta smo radili i svakako na Kongresu SDP-a izabrati novo rukovodstvo, istakao je Nikšić.

Hadžić je dodao da je SDP demokratska partija i da će kao takva izabrati novo rukovodstvo. Istakao je da u posljednja tri četiri dana imaju intenzivne razgovore o tome te da je njegova i Nikšićeva ostavka dio moralne obaveze.

fotografija7

Sjedište SDP-a u Sarajevu  (Foto: I. Šebalj)

Podsjećamo, Nermin Nikšić podnio je ostavku na mjesto generalnog sekretara SDP BiH zbog lošeg rezultata i izbornog debakla SDP-a na održanim općim izborima, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz izvora bliskih SDP-u.

Više članova Predsjedništva SDP-a kazali su da ne mogu potvrditi ovu informaciju, ali "Avaz" saznaje da je Nikšić upravo njima kazao da je čin ostavke rezultat lošeg izbornog rezultata SDP-a. Nikšić će ostati član SDP-a, a kao član ove partije dobio je mandat u Federalnom parlamentu na proteklim izborima.

- Da tačno je. Podnio je ostavku, ali iz moralnih razloga. Kada neće predsjednik stranke mora neko – rekao je “Avazu” jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Isti izvor potvrdio je "Avazu" da će Nikšić ići u utrku za novog predsjednika SDP-a na Kongresu stranke koji se očekuje iduće godine.

Kako je "Avazu" potvrđeno iz više izvora, ostavku na stranačke funkcije podnio je i Damir Hadžić, potpredsjednik stranke, iako se ranije špekuliralo da je on blizak Lagumdžiji. 

Inače, kako "Avaz " saznaje u augustu 2014.  Nikšić je predvodio grupu stranačnih funkcionera i uglednika koji su tražili od Zlatka Lagumdžije da se povuče sa mjeste predsjednika SDP-a računajući da će na taj način stranci pomoći da naprave bolji izborni rezultat.

Pored Nermina Nikšića, tu su bili Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te Elvedin Grabovica direktor Eelektroprivrede BiH.