BIH

EU počela sanaciju poplavljenih kuća u naselju Alžirac u Bosanskom Šamcu

Prioritetno 28 stambenih jedinica

Fena

16.10.2014

Sanacija 28 prioritetnih stambenih jedinica u naselju Alžirac u Bosanskom Šamcu započela je ove sedmice, u okviru Programa za oporavak od poplava, Evropske unije.

Radovi koje finansira EU označavaju početak sanacije stambenog fonda u ovom naselju, saopćeno je iz EU.

"Primili smo brojna obećanja različitih ustanova i organizacija od maja do danas. Prestala sam brojati posjete potencijalnih donatora u proteklih pet mjeseci, koje nisu donijele nikakve rezultate", kaže 60-godišnja Netka Džordžić, koja živi u naselju Alžirac sa nevjestom i dvoje unučadi.

Džordžići su jedna od 28 porodica u naselju Alžirac koje su u vodenoj bujici u maju izgubile sve što su posjedovale i čiji su domovi bili pod vodom 10 dana.

Većina objekata u naselju Alžirac izgrađena je 1961. godine u obliku montažnih kuća slabije konstrukcije, zbog čega su razmjeri štete ogromni.

"Naselje se naziva Alžirac, jer loš kvalitet gradnje i oblik kuća podsjeća na barake koje su građene za vojnike u Alžiru. Koliko me sjećanje služi, ovo su najstarije kuće u Bosanskom Šamcu", objašnjava 61-godišnji Ilija Nijemčević.

Poplave su prouzročile dodatne poteškoće ovim porodicama, koje su već smatraju najosjetljivijom kategorijom stanovnika ovog područja.

"U Alžircu žive porodice u stanju socijalne potrebe sa niskim ili nikakvim primanjima. Ja mjesečno primam 67 KM vojne invalidnine, dok moja žena nema primanja. Jedva sastavljamo kraj s krajem i ne bismo si mogli priuštiti trošak sanacije kuće", dodaje Nijemčević.

Proteklih pet mjeseci, ove porodice žive širom šamačke regije, u domovima rodbine, prijatelja ili alternativnom smještaju koji je osigurala općinska vlast. Sada svi željno iščekuju povratak kući.

Predstavnik izvođača radova u Alžircu koje finansira EU uvjeren je da će povratak biti omogućen u naredne četiri sedmice.

"Naš prioritet je sanirati krovove kako bismo zaštitili unutrašnjost objekata i omogućili radove na sanaciji podova i zidova. Planiramo zamjenu svih vrata i prozora, te postavljanje nove fasade na svim jedinicama. Planiramo i čišćenje vanjskih kanalizacijskih cijevi, kao i popločavanje dvorišta", kaže Rifat Hadžismajlović, šef gradilišta.

Sanacija dodatnih 30 stambenih jedinica u Bosanskom Šamcu, koja je započela početkom oktobra, u završnoj je fazi, te ukupan broj jedinica koje se trenutno saniraju finansijskim sredstvima EU na ovom području iznosi 58.

Općenito, prva faza sanacije prioritetnog stambenog fonda koji finansira EU u poplavljenim područjima obuhvata 650 jedinica.

Završena je sanacija 29 objekata, dok radovi traju na 321-om. Proces odabira dodatnih 300 je pri kraju.

"Primjer porodica iz šamačkog naselja Alžirac pokazuje da naša temeljita analiza i brojne terenske posjete rezultiraju efektivnom i usmjerenom upotrebom EU fondova, od kojih direktnu korist imaju oni kojima je pomoć najpotrebnija. Ohrabruju i vijesti sa ostalih gradilišta, gdje se radovi odvijaju prema predviđenom rasporedu", kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Program EU za oporavak od poplava se zasniva na Procjeni potreba za oporavkom, koju su pripremile domaće institucije uz pomoć Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke.

Pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

Finansijska sredstva se koriste za javne usluge i obnavljanje infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija.

Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).