BIH

Povećan kapacitet SBB-a i DF-a

Američki analitičari Kurt Basiner i Danijel Server za "Avaz"

A. Du.

16.10.2014

Međunarodni politički analitičari, sagovornici "Avaza", cijene da u ovom trenutku nije nimalo zahvalno prognozirati ko će činiti vlast u BiH. Američki politički analitičar Kurt Basiner (Bassauner) kaže za naš list kako je jedino jasno da su Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta dobili znatan broj glasova, odnosno da je evidentno povećan njihov izborni kapacitet.

- Za sada nije jasno kako će se odvijati dinamika između SDA, HDZ-a BiH, SBB-a i DF-a te kako će se stranke iz RS uklopiti u državnu vlast. U ovom trenutku teško mi je razaznati vezivno tkivo između ovih partija - ističe Basiner.

Navodi da je situacija u manjem bh. entitetu posebno interesantna, "u smislu da može postojati neka kohabitacija s Miloradom Dodikom kao predsjednikom RS koji nema kontrole u Vladi".

- Kada je riječ o formiranju vlasti, ne sumnjam da nacionalne komponente - SDA, HDZ, SNSD i SDS - mogu pronaći modus vivendi. Vidjeli smo to mnogo puta ranije. Gdje se ostale stranke, poput DF-a i SBB-a, ali i SDP-a, uklapaju u tu jednadžbu, ostaje da se vidi - kazao je Basiner.

Profesor na Univerzitetu "John Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server (Daniel Serwer) smatra da je došlo od određenog odmaka od nacionalizma, ali ne dovoljno daleko.

- Formiranje vlasti moglo bi ići teško, jer postoji i mogućnost nepredviđenih saveza koji uključuju i neke manje stranke. Jednostavno ćemo morati pričekati i vidjeti. Ustav i izborni sistem ne ostavljaju mnogo prostora za one koji žele vidjeti promjenu smjera od umornih nacionalističkih poziva - izjavio je profesor Server za "Avaz".