BIH

Krst u srebreničkom naselju je još jedan dokaz nastavka agresije na BiH

Nastavak kontinuiranog procesa ponižavanja žrtava

Redakcija

15.10.2014

Nedavno je podignut krst iznad Srebrenice, u Starom gradu na Budaku, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari, u mjestu sjećanja i opomene na največi zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici. Kao i u svim do sada sličnim situacijama krst je podignut potpuno ilegalno, bez podnošenja zahtjeva i bez poštovanja zakonske procedure. Prije dvadeset godina na tom mjestu izvršen je genocid nad bošnjačkim narodom, gdje su muškarci, žene, djeca, starci ubijani, žene silovane, kuće spaljivane. I pored sudski dokazanog genocida, njegovi izvršioci se i dan danas nalaze u tom mjesti nastavljajući agresivno genocidnu politiku stoji u saopštenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radi se o nastavku kontinuiranog procesa ponižavanja žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, pokušaju minimiziranja i prekrajanja historijskih činjenica o agresiji i genocidu sa ciljem očuvanja u Dejtonu nepravedno legalizovanih bosanskohercegovačkih teritorija.

Dok se bošnjačke žrtve kontinuirano ponižavaju bošnjački politički establišment šuti. Sramotno je što Bosna i Hercegovina na koju je izvršenja agresija i genocid, 20 godina poslije nema Zakon o zabrani negiranja, minimiziranja ili opravdanja genocida i zločina protiv čovječnosti, Zakon o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini, Zakon o proglašenju 30. augusta Danom sjećanja na sve nestale u Bosni i Hercegovini i Zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini.

Najoštrije osuđujući najnoviji anticivilizacijski atak na bošnjačke žrtve, bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu, Institut za istraživanje genocida Kanada će još više pojačati napore da se kultura kolektivnog pamćenja uvede ne samo u kolektivno pamćenje žrtve, već i čitavog bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Sve u cilju konačne pobjede istine i pravde, ne u ime osvete, već u ime bolje bosanskohercegovačke države i društva, stoji u saopštenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.