NAŠA TEMA

Pet savjeta kako ojačati djetetov imunitet koje nećete čuti od doktora

U jesenje doba svi su skloniji prehladama i virozama koje kruže, pa tako i bebe

(A. Sm.)

15.10.2014

U jesenje doba svi su skloniji prehladama i virozama koje kruže, pa tako i bebe. Dok se organizam odraslih uspješnije bori sa bolešću, djetetovom organizmu je potrebna vaša pomoć. Donosimo vam malo neuobičajene savjete za poboljšanje imuniteta kako bi se organizam uspješno borio protiv bolesti.

Spavanje na krznu

Koliko god suludo zvučalo, istraživanja su pokazala kako spavanje beba i djece na prekrivačima napravljenim od ovčjeg krzna već u prva tri mjeseca života smanjuje izglede za astmu za 80 posto. Također, djeca odrasla uz kućne ljubimce rjeđe imaju problema sa astmom i alergijama jer mikrobi iz životinjskog krzna jačaju djetetov imunitet.

Uzimanje probiotika

Probiotici opskrbljuju organizam dobrim bakterijama koje je preporučljivo unositi u organizam za podizanje imuniteta. Visoka razina dobrih bakterija uništava one loše i ujedno reguliše probavni sistem. Probiotici se prirodno nalaze u nekim namirnica, dok se u neke naknadno stavljaju.

Dovoljan unos esencijalnih masnih kiselina

Većina ljudi nedovoljno unosi esencijalnih masnih kiselina u organizam, a vrlo su važne za jačanje organizma. One se sastoje od omega 3 i omega 6 kiselina. Omega 3 kiseline najviše su zastupljene u plavoj ribi, dok omega 6 najviše ima soji, orasima, bademima, morskim algama i sjemenkama suncokreta i lana.

Osigurajte se D vitaminom

Nedostatak sunca i loše vrijeme osim što utiče na raspoloženje, ujedno i uzrokuje dovoljno vitamina D koji se stvara prilikom izlaganja kože suncu. Osim za apsorpciju kalcija vitamin D je vrlo važan i za jačanje imuniteta. Izađite u šetnju prirodom za vrijeme sunčanih dana kako bi se i vaš i bebin organizam opskrbio vitaminom D. Ukoliko je dijete na adaptiranoj formuli nije potrebno dodatno uzimanje vitamina D jer je već dodan u formulu. Ako dojite, savjetujte se sa doktorom da li je potrebno i koliko dati djetetu vitamina D.

Bobice bazge

Jačanju imuniteta pravilnom prehranom i dovoljnom unosu voća i povrća svakako će pomoći i unos bobica bazge koje su dvostruko snažniji antioksidans od borovnica. Kako same bobice nisu pretjerano ukusne, djetetu ponudite sirup bobica bazge prilagođen djeci, prenosi Index.hr.