BIH

U gradu Tuzli SBB ubjedljivo prvi, SDP tek četvrti po broju osvojenih glasova

Zbrajanje rezultata izbora

A.Hadžić

15.10.2014

Prema do jučer prebrojanim glasovima koje su dobili politički subjekti na području općine Tuzla Savez za bolju budućnost-Fahrudin Radončić ubjedljivo vodi sa 9.487 glasova. Druga je Demokratska fronta–Željko Komšić sa 7.545 glasova koju u stopu sa 7.485 glasova prati Stranka demokratske akcije.  

Godinama ubjedlivo prva Socijaldemokratska partija (SDP) u Tuzli je tek na četvrtom mjestu sa osvojenih 6.439 glasova, što je u  gradu u kome lijeva opcija ima vlast  od 1943. godine izazvalo  šok i nevjericu.

Što se tiče Skupštine Tuzlanskog kantona po do jučer prebrojanoim glasovima, SDA će imati 13 poslanika, SDP 6, SBB 5, DF 4, Stranka za BiH 3, Narodna stranka Radom za boljitak 2 i Bosanska patriotska stranka 2 poslanika

Malo je vjerovati da će se poredak  broja poslanika pojedinih partija mjenjati, premda i tu mogućnost ne bi trebalo isključiti.

Prve informacije govore da će se u  budućem sastavu Skupštine TK naći  znatan broj  poslanika iz proteklog saziva.

Sudeći po pojedinačnom broju glasova koje su dobili kandidati pojedinih političkih partija mnogi koji su već desetak godina i više bili pretplaćeni na stolicu u Kantonalnom parlamentu u Tuzli, ovog puta nisu dobili podršku birača.

Iz SDP-a  u Tuzli niko javno ne želi komentirati  loše  rezultate na proteklim izborima. Tajno, većina  dugogodišnjih partijskih kadrova krivicu za izbornu katastrofu delegira  Sarajevu, odnosno partijskom  vrhu za koga smatraju da je "privatnim  talovima uništio ideju socijaldemokratije".