BIH

U Zelenici kod Živinica biračko mjesto bilo otvoreno u mektebu

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" registrirali

Autor:A. Nu.

15.10.2014

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" registrirali su da je u naselju Zelenika kod Živinica u nedjelju biračko mjesto bilo otvoreno u mektebu, odnosno u prostoru u kojem Islamska zajednica održava vjersku nastavu, iako je Izbornim zakonom BiH strogo zabranjeno glasanje u vjerskim objektima.

Iako su iz ove Koalicije odmah obavijestili nadležne izborne komisije, niko iz CIK-a nije reagovao na ovu prijavu, potvrdio je za "Avaz" Asim Bešlija portparol Koalicije.

- Naš posmatrač na tom biračkom mjestu na dan izbora u šest sati prijavio je da se biračko mjesto nalazi u vjerskom objektu, a prijava je isti dan proslijeđena CIK-u. No, iz CIK su odredili da se može glasati u objektima koji se nalaze u sklopu Mjesne zajednice Zelenika, ali sve i da jeste tako, mekteb može biti samo u vlasništvu Islamske, a ne Mjesne zajednice. To je čisto kršenje Izbornog zakona - kazao je Bešlija.
 
Podsjetio je i da Izborni zakon BiH strogo zabranjuje glasanje u vjerskim objektima i njihovo korišćenje u izborne svrhe te da je to krivično djelo, ali da je, bez obzira na to, u ovom izbornom mjestu glasano tokom cijelog dana.

- Očito je Općinska izborna komisija tu zabrljala, zato o ovom slučaju treba da se dalje oglasi CIK, posebno što je u cijeli dan glasano na tom biračkom mjestu. Rečeno je kao da nisu imali na kojem drugom mjestu da organiziraju glasanje. Zbog čega su se odlučili tu ne znam, mogli su u privatnoj kući - kaže Bešlija.

Maksida Pirić, portparol CIK-a potvrdila je da su na dan izbora dobili prijavu i da su odmah reagovali.

- Kontaktirali smo sa predsjednikom Općinskog odbora Muhamedom Tulumovićem, koji je rekao da ta informacija nije tačna. Pojasnio je da je to biračko mjesto otvoreno u prostorijama Mjesne zajednice Zelenika - kazala je Pirić.