BIH

Dječije obdanište ove godine nije moglo primiti svu zainteresiranu djecu

Zbog nedostatka prostorija i odgajatelja

S. J.

13.10.2014

             
Smještaj, odgoj i obrazovanje djece od jedne do šest godina, već više od 37 godina je osnovni zadatak Dječijeg obdaništa „Hasnija Omanović“ u Cazinu. Ove godine zahtjeva za upis bilo je više nego ikad - čak 180, a mjesta je bilo za svega 125 mališana, tako da se nije moglo udovoljiti svima.                                                                                     

- Svake godine ova ustanova radi punim kapacitetom sa maksimalno 125 djece, koja su podijeljena u pet odgojno – obrazovnih grupa. Do sada smo sve zahtjeve rješavali pozitivno, međutim u ovoj školskoj godini naišli smo na izvjestan problem, gdje se broj nerješenih zahtjeva znatno povećao. Mišljenja smo, da je ovakvo povećanje rezultat realizacije prethodnog UNICEF-ovog programa „Ja sam dijete i imam pravo na igru i druženje“, što naglašava potrebu za iznalaženjem rješenja za dodatni prostor za svu djecu, koju njihovi roditelji žele upisati kod nas - rekla je Sabina Dizdarević, direktorica obdaništa u Cazinu.

Djeca najbolje uče i razvijaju socijalne i akademske vještine u vršnjačkom okruženju. Stoga je proširenje kapaciteta cazinskog dječijeg obdaništa od iznimne važnosti. Svjesni su toga u ovoj ustanovi, te i sami spremni na ulaganje u dogradnju i proširenje, što ipak ne mogu sami.                                                                                                

- Mi smo se već obratili za pomoć kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, kao i lokalnoj zajednici u Cazinu za rješavanje našeg problema, gdje smo uz nedostatak prostora spomenuli i dodatni broj odgajatelja, odnosno nastavnika predškolskog odgoja. Prioritet su nam dvije grupe, od čega je jedna grupa djece u jaslicama i jedna grupa djece u vrtiću, s obzirom da smo imali oko 60 zahtjeva roditelja za prijem njihove djece u obdanište, koje na žalost nismo mogli primiti - pojasnila je direktorica Sabina Dizdarević.

Po njenim riječima, Komunalno - stambeni fond općine Cazin već je uradio Idejni projekat za dogradnju dvije neophodne prostorije i sada će se morati osigurati sredstva za realizaciju. Osim što bi svakodneveni smještaj, uz kvalitetan odgoj i obrazovanje, u obdaništu našlo još 60 - tak mališana, proširenje kapaciteta ove ustanove značilo bi i upošljavanje još 4 odgajatelja. Dovoljan je to razloga onima, koji su u mogućnosti, da budu sponzori jedne ovakve odgojno - obrazovne ustanove.