DOM I VRT

Na jednostavan način očistite peglu od kamenca, tvrdokornih mrlja i naslaga

Korisni trikovi

(A. Sm.)

12.10.2014

Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje. Također treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac.

Da biste spriječili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah poslije upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, ispraznite vodu iz nje. U peglu uvijek nalivajte vodu prema uputstvu proizvođača.

Ukoliko se u vašoj pegli već pojavio kamenac, odstranite ga na sljedeći način:

Isključite obavezno peglu iz struje, stavite masku na lice, zatim napravite smjesu od jednake razmjere sirćeta i soli, zagrijte to tek toliko dok se sva so ne otopi. Napunite ovom tečnošću tri četvrtine rezervoara pegle i lagano protresite nekoliko minuta.

Potom, pritišćući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar za vodu. Poslije toga par puta napunite rezervoar pa ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje. Na ovaj način ćete ukloniti kamenac iz rezervoara i iz rupica za paru na pegli.

Najbolje je peglu očistiti odmah posle korištenja, odnosno dok je još vruća. Ukoliko upotrijebite oštre predmete za čišćenje pegle kao što je spužva od žice ili nož, najvjerovatnije ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako da očistite peglu od tvrdokornih mrlja i naslaga:

- Peglu ćete lako očistiti pastom za zube. Nanesite pastu na grijnu ploču i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite je vlažnom pa suhom krpom. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak par puta.

- Još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijske folije.

- Na novinu nakapajte par kapi biljnog ulja pa pređite peglom preko nje, a zatim peglom pređite preko čistog papira.

- Naslage od sintetičkih materijala je teško skinuti, i zato morate da budete uporni. U tom slučaju koristite kupovnu pastu za čišćenje i to par puta ponovite. Na kraju je istrljajte sodom bikarbonom.

- Zaljepljenu tkaninu na grijnoj ploči ćete skinuti tako što ćete vruću peglu snažno prevući preko pamučne, prethodno namočene krpe. Ukoliko ostane još nešto na pegli, probajte, kad se pegla ohladi to odstraniti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone.

- Stavite krupnu so na papir ili meku (staru) krpu i vrelom peglom peglajte po toj soli, ona će se usitnit a pegla očistit bez ikakvih posljedica, piše B92.