BIH

U Maglaju dio građana ne može glasati jer nemaju vežeće dokumente!

Nakon poplava dio građana ostao bez dokumenata

N.Br.

12.10.2014

Glasačima na području općine Maglaj kao velik problem pokazala se jasna odredba Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), sa kojom su građane upoznali iz OIK, a odnosi se na odredbu da je za glasanje neophodan jedan od tri važeća identifikaciona dokumenta (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola).

Međutim, brojni građani su u poplavi ostali bez dokumenata, a nove još nisu dobili u zakonoskom roku, pa im je tako uskraćeno jedno od najvažnijih građanskih prava. O kojem se broju glasača radi, za sada niko od nadležnih ne može procijeniti. Mnogi su negodovali, jer na biračkom mjestu nisu mogli glasati sa starom ličnom kartom i potvrdom iz CIPS-a da su pokrenuli proceduru izdavanja novih dokumenata.

maglaj3

Foto: (Najviše birača izašlo u selu Kopice)

Prema podacima Općinske izborne komisije Maglaj, do 11 sati na općini Maglaj glasalo je 3.033 građanina, od 20.064 koliko ih ima pravo glasa, odnosno 15,14 posto. Do 11 sati najviše birača izašlo je na glasanje na jednom od dva biračka mjesta u selu Kopice, gdje je od 556 glasača, građansku dužnost obavilo njih 102.

Ono što birači žele jeste više posla za mlade, ekonomski prosperitet, manje korupcije i privrednog kriminala te život dostojan čovjeka.

- Građani su u prilici da na demokratski način odluče o onima koji će ih predvoditi u naredne četiri godine. Vjerujem da će izabrati one najbolje - rekao nam je jedan od starijih glasača koje smo danas sreli na biralištima su Rajko Mutić (81) i Mulija Bašić (83).

- Biće bolje, ako Bog da. Vjerujemo u to - rekli su nam Rajko i Mulija, koji dodaju da su se dobro snašli sa četiri izborne liste.

maglaj2

Foto: (Na pojedinim biračkim mjestima stavarale se gužve)

U pojedinim trenucima tokom glasanja na određenim biračkim mjestima stvarale su se gužve. Pred građanima su četiri liste, pa to stvara određene poteškoće posebno starijim glasačima. Na većini biračkih mjesta postavljene su i dodatne kabine za glasanje.

Nekolicina građana nam je skrenula pažnju i na nepoštivanje odredbe od zabrani postavljanja plakata političkih stranaka ili kandidata u krugu od 50 metara od mjesta za glasanje. Takva situacija uočena je u Starom gradu. U OIK kažu da su pokušali skinuti plakate sa sporne lokacije, ali da u kući, koja je privatno vlasništvo, nikoga nije bilo.

Pravo glasa na općini Maglaj ima 20.064 glasača. Danas se glasa na 32 redovna biračka mjesta, po jedno za glasanje u odsutnosti I na nepotvrđenim glasačkim listićima, a angažovan je I mobilni tim za glasače koji su vezani za dom.

Kako tvrde u Općinskoj izbornoj komisiji i Policijskoj stanici Maglaj za sada izborni dan u Maglaju protiče bez ikakvih problema I incidenata.