BIH

U BiH 250 biračkih mjesta nije otvoreno na vrijeme

Počeli Opći izbori 2014.

E.D.A. - Agencije

12.10.2014

Jutros u sedam sati na biralištima širom Bosne i Hercegovine počelo je glasanje u okviru Općih izbora 2014. godine. Iako ima mjesta gdje se kasnilo sa otvaranjem, u većini birališta sve protiče prema planu. Prema podacima CIK-a od 8.25 sati u BiH na vrijeme nije otvoreno 250 biračkih mjesta.

- Svi nedostaci su tehničke prirode. Kasnilo se u Zvorniku, Bileći, Višegradu..., potvrdila je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Prema njenim riječima kašnjenja prilikom otvaranja biračkih mjesta su 15-20 minuta, što prema njenim riječima neće narušiti izborni proces.

- Nije bilo incidenata. Kašnjenja ne ukazuju na malverzacije, kazala je Hadžiabdić.

..................................................................

11:37 - Glasanje u Livnu protiče bez problema

U općini Livno na glasačkim mjestima sve protiče prema planu i bez ikakvih problema. Odaziv građana do 11 sati bio je na nivou ranijih izbornih godina. Po glasačkom mjestu bilježi se blizu 20 do 40 glasača. Tokom dana očekuje se povećanje broja glasača

11:35 - U Jablanici pet biračkih mjesta otovoreno sa 20 minuta kašnjenja 

odziv-biraca-u-jablanici

Iz tehničkih razloga pet biračkih mjesta u Jablanici jutros je otvoreno sa zakašnjenjem od 20 minuta. Na području ove općine registrirano je 9. 069 birača koji će glasati na 17 redovnih biračkih mjesta i jednom glasačkom mjestu u odsustvu.

Angažovana su dva mobilna tima s ciljem omogućavanja glasanja osobama koje su vezane za svoje domove zbog starosti, bolesti ili invalidnosti.

Mobilni tim u 9 sati bio je u obilazku lica u JU „Dom za stara i iznemogla lica“, a zatim u mjesnoj zajednici Slatina.

Prema riječima Aldina Širića, predsjednika OIK Jablanica glasanje protiče dobro, a do 11 sati u Jablanici je glasalo 1. 469 osoba.

 

11:32 - Fojnica: Protest građanina zbog narušavanje javnog reda i mira

glasanje-fojnica-1

Kao u cijeloj BiH, i u Fojnici građani izlaze na izbore kako bi izvršili svoje pravo. U ovome mjestu četiri biračka mjesta kasnila su sa otvaranjem i početkom glasanja. Mustafa Topalović, predsjednik općinske Izborne komisije, nam je kazao:

- Na izvodu Centralnog biračkog spiska na području općine Fojnica ima 10.429 glasača. Na četiri biračka mjesta smo imali kašnjenje od 10 do 30 minuta sa početkom glasanja, to su biračka  mjesta 002, 003, 008 i 009. Razlog kašnjenja je prebrojavanje glasačkih listića.

Imamo 18 redovnih i dva mobilna tima, kao i biračko mjesto u odsustvu, i nepotvrđeni, koje predstavlja jedno biračko mjesto. Tako imamo ukupno 21 biračko mjesto. Na jednom biračkom mjestu smo imali protest građanina Ismeta Pamića koji je verbalno vrijeđao predsjednika izborne jedinice Antu Lovrića, nakon čega je policija napravila zabilješku protiv pomenutog Pamića. Nakon toga glasanje se odvijalo bez problema. Prve informacije o odzivu građana na glasanju na ovim izborima ćemo imati nešto prije podne

11:30 - Otvoreno 50 glasačkih mjesta u Konjicu, nema gužve

glasacko-mjesto-konjic

Sva glasačka mjesta na području općine Konjic otvorena su na vrijeme, a glasanje protiče bez problema, potvrdio je predsjednik Općinske izborne komisije Konjic, Džemail Ćibo.

Na ovom području registrirano je 22.056 glasača, za koje je otvoreno 50 glasačkih mjesta.

Jedno mjesto predviđeno je za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a obezbjeđen je i mobilni tim, koji je stavljen na raspolaganje za 19 glasača, koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti doći do glasačkih mjesta. Do deset sati nisu zabilježene gužve i čekanja na glasačkim mjestima.

Bez problema i u Širokom Brijegu

Sva biračka mjesta u Širokom Brijegu jutros su otvorena na vrijeme, potvrdio nam je Mate Mikulić, predsjednik širokobriješke Izborne komisije.  

- Za 22.259 birača jutros je u sedam sati otvoreno 38 biračkih mjesta. Za sada sve teče uredno i bez ikakvih problema. Prve rezultate odziva glasačkog tijela očekujemo prije podne  - kazao je Mikulić.

Bugojno: Glasanje počelo na vrijeme

izborno-mejsto-bugojno

Sva 44 glasačka mjesta na području bugojanske općine jutros su na vrijeme otvorena.

- Biračko pravo ima 28.798 građana, koji će moći glasati na 43 redovna  glasačka mjesta i jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim lističima. Na raspolaganju glasačima koji, zbog bolesti nisu u stanju da dođu na biračko mjesto, bit će dva mobilna tima. Oni bi trebali obići 67 osoba – saopštio je Sejad Pokvić, predsjednik OIK Bugojno.

Birački proces će pratiti 601 posmatrač.

Sanski Most: Tuča posmatrača

Na biračkom mjestu Kijevo, u općini Sanski Most, između u 8,10 sati sati došlo je do fizičkog obračuna dvojice promatrača političkih subjekata na općim izborima u BiH zbog čega je intervenirala policija. Ovu informaciju potvrdio je i Haris Karat, predsjednik Općinske izborne komisije.

Karat je izjavio kako je stranačkim posmatračima zbog fizičkog nasrtaja zabranjeno da nadgledaju izborni proces. Kako saznajemo, radi se o Suadu Aganović iz SDA i Mirzi Seferoviću. Njihove političke stranke su obaviještene o ovom slučaju.

Gornji Vakuf-Uskoplje: Otovreno 28 redovnih i dva mobilna biračka mjesta

vakuf

Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja sva biračka mjesta su otvorena kako je i planirano u 7 sati. Otvoreno je ukupno 28 redovnih i dva mobilna biračka mjesta.

Teočak: Glasanje se odvija bez problema

teocak

Sva biračka mjesta na području općine Teočak jutros su otvorena na vrijeme. Po riječima predsjednika OIK Osmana Hasanovića na području ove općine registrovano je 6.564 birača koja će svoju građansku dužnost obaviti na jednom od devet redovnih biračkih mjesta, te jednom biračkom mjestu u odsutnosti. Za one koji nisu u mogućnosti doći na biračko mjestu u funkciji su dva mobilna tima.

Do 9:30 sati na biračkim mjestima nisu registrovane nikakve nepravilnosti, niti veće gužve. Na pojedinim mjestima, na momente, uopšte nema birača.

Goražde: Prvi birači na glasačkim mjestima odmah po otvaranju

izbori-gorazde-2

Na području Općine Goražde registrirano je 20.970 birača, a prvi od njih na glasačkom mjestu u Srednjoj tehničkoj školi "Džemal Bijedić" pojavili su se odmah nakon otvaranja u 7 sati. Prema riječima Džemaila Popovića iz Općinske izborne komisije, u funkciji su 32 biračka mjesta, koja su otvorena na vrijeme, te jedan mobilni tim.

Popović dodaje da izbore u Goraždu prati više od 1.000 posmatrača. Njih 850 akreditirano je u ime političkih partija koje na izborima imaju svoje kandidate, a više od 200 predstavlja domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Svoje pravo glasa na prostoru Općine Foča u FBiH danas ima 1.600 glasača. Prema riječima predsjednika OIK Foča u FBiH, Muvedina Dragolja, u ovoj Općini otvorena su četiri biračka mjesta dok će mobilni tim raditi na terenu. U Općini Pale u FBiH, uz mobilni tim koji odlazi na adrese onih koji su spriječeni da to urade, glasa se na jednom glasačkom mjestu, a priliku da ostvari svoje demokratsko pravo ima 630 birača.

Maglaj: Sva biračka mjesta otvorena na vrijeme

maglaj-3

Prema podacima Općinske izborne komisije Maglaj sva biračka mjesta na maglajskoj općini otvorena su jutros tačno u 7 sati i sam početka glasačkog procesa protekao je bez ikakvih problema.

Pravo glasa na općini Maglaj ima 20.064 glasača. Danas se glasa na 32 redovna biračka mjesta, po jedno za glasanje u odsutnosti i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a angažovan je i mobilni tim za glasače koji su vezani za dom.

Jutros u 7 sati većina biračkih mjesta otvorena je na području općine Srebrenik

biracko-mjesto

Jutros u 7 sati većina biračkih mjesta otvorena je i na području općine Srebrenik. Na početku izbornog procesa na biračkim mjestima nema većih gužvi, a kako ističe Nihad Mehmedović, predsjednik Općinske izborne komisije Srebrenik, iz čisto tehničkih razloga, nekoliko biračkih mjesta otvoreno je sa zakašnjenjem od 5 do 10 minuta.

Proces glasanja za sada se odvija bez problema, a prema podacima Općinske izborne komisije, na području općine Srebrenik registrirano je 37.895 birača, od čega 37.623 na redovnim biračkim mjestima, 146 birača koji glasaju u odsustvu i 126 birača izvan BiH. Građani ove općine svoje biračko pravo mogu ostvariti na 68 redovnih i jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu.

Stolac: Kasnilo otvaranje jednog biračkog mjesta 15 minuta

stolac

Jutros u 7 sati otvoreno je 19 redovnih biračkih mjesta na području općine Stolac. Sva mjesta otvorena su na vrijeme osim jednog, koje se nalazi u prostorijama Prve osnovne škole Stolac. Zbog prebrojavanja listića otvaranje ovog mjesta je kasnilo 15 minuta i za toliko će biti produžen njegov rad večeras, potvrdio je Ivan Perić predsjednik općinske izborne komisije u Stocu.

 

Za malim zakašnjenjem počelo glasanje na tri biračka mjesta u Derventi

derventa-biracka-mjesta-glasanje

Na području Dervente na tri biračka mjesta glasanje je počelo sa zakašnjenjem, dok je na preostalih 37 biračkih mjesta glasanje počelo u 7 sati, izjavila je predsjednik Opštinske izborne komisije Nada Nović.

- Glasanje sa zakašnjenjem počelo je u Šumariji, Domu penzionera, i Gornjim Kalenderovcima, i to je kašnjenje do 25 minuta, iz razloga sporijeg brojanja listića. Drugih problema nema, rekla je Nović.

Na području Dervente pravo glasa ima 33.049 birača, od čega je 30.670 na redovnim biračkim mjestima, a putem pošte glasa 2.379 građana.

Na području Dervente ima 40 redovnih biračkih mjesta, od čega su četiri dvojna, kao i jedno za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima. Radit će i pet mobilnih timova koji trebaju da obiđu 121 birača koji glasa kod svoje kuće ili u ustanovama.

Prije samog glasanja zabilježili smo i uklanjanje plakata u blizini biračkih mjesta od strane članova biračkih odbora.

Travnik: Sve krenulo na vrijeme

travnik

Jutros u 7 sati otvorena su sva biračka mjesta na području općine Travnik, potvrđeno nam  je Općinske izborne komisije. Na području travničke općine pravo glasa ima 45.917 birača koje svoje pravo mogu ostvariti na 71 redovnom biračkom mjestu, te na jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu.

- Svih pet mobilnih timova na vrijeme su krenuli na teren - potvrdila nam je Ajša Delić, predsjednica Općinske izborne komisije Travnik.

Otvorena svih planiranih 43 biračkih mjesta u Trebinju

izbori-trebinje

U Trebinju su jutros otvorena sva 43 redovna biračka mjesta, kao i jedno za glasanje u odsustvu ili na nepotvrđenim glasačkim listićima, a prema planu na teren su krenula i tri mobilna tima koji će omogućiti pravo glasa za 128 registrovanih Trebinjaca koji zbog bolesti, invalidnosti ili starosti ne mogu da glasaju na biralištima, kao i osuđenicima u Kazneno-popravnom zatvoru i starim licima, smještenim u Domu penzionera, potvrdio je za Dnevni avaz, Borivoje Tarana, predsjednik Gradske izborne komisije..

Prema Taraninim riječima, za opšte izbore u Trebinju su prijavljena 34 politička subjekta, a akreditovano je 735 posmatrača iz 14 političkih subjekata, te udruženja građana i međunarodnih organizacija, a u Trebinju je registrovano 29.730 birača.

Kao i za ranije izbore, osiguran je besplatan prijevoz biračima koji dolaze i seoskih i udaljenih prigradskih područja. Iz Centra javne bezbjednosti Trebinje potvrđeno je da će sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata raditi, i danas od 7 do 19 sati.

Breza: Glasanje počelo bez problema

breza
Jutros u 7 sati otvorena su biračka mjesta u Brezi za opće izbore u BiH. Na području općine Breza registrovano je 11.671 birača koji će glasati na 17 redovnih glasačkih mjesta, a otvoreno je i jedno biračko mjesto u odsustvu.

Na terenu su angažovana tri mobilna tima. Član Izborne komisije općine Breza Vesna Jevrić rekla je da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme bez ikakvih problema, te da građani već pristupaju glasanju.

U Banjoj Luci otvorena sva birališta

U Banjoj Luci jutros u 7 sati otvorena su sva birališta i proces glasanja odvija se bez problema, potvrđeno je iz Gradske izborne komisije Banje Luke.

"Pravo glasa na području Banje Luke, koja je najveća izborna jedinica u BiH  ima 185 hiljada birača koji će glasati na 267 redovnih biračkih mjesta, a aktivno će biti i 18 mobilnih timova", naveo je predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

izbori-banja-luka-foto-m-dragojlovic-001-2

Za rad na izborima obučeno je i imenovano 2.700 članova biračkih odbora, a političke partije, a  koalicije i nezavisni kandidati  na području Banje Luke akreditovali su 4.100 posmatrača. Zajedno s posmatračima nevladinog sektora kontrolu izbornog procesa pratit će preko pet hiljada posmatrača.

"Oni koji su se zadesili u Banjoj Luci, a nisu preuzeli svoj materijal u inostranstvu, moći će da glasaju na biračkom mjestu u Osnovnoj školi 'Ivo Andrić' ako nisu glasali u inostranstvu i takvih građana ima 2.763", rekao je Radeta.

U sarajevskoj općini Centar kašnjenja

Većina biračkih mjesta u Sarajevu je otvorena na vrijeme, a na nekoliko mjesta to nije urađeno. Tako je u ulici Asima Ferhatovića u općini Centar biračko mjesto otvoreno u 7:50 sati. Razlog kašnjenja je bio nepotpuni spisak ulica.

- Pojedini birački odbori nisu na vrijeme preuzeli glasačke listiće i trebalo je odstraniti nekoliko plakata političkih kandidata, rekao je za Fenu predsjednik Izborne komisije Općine Centar Zvonko Mijan.

U Zenici glasa 101.449 birača

izborizen002

Na području Zenice jutros u sedam sati bez problema je otvoreno svih 138 biračkih mjesta, jedno mjesto za glasanje "u odsustvu", a s radom su krenula i četiri mobilna tima, kazao je za medije Selver Keleštura, predsjednik Općinske izborne komisije.  

Međutim, na licu mjesta uvjerili smo se da jedno od birališta biračko - mjesto 093A027-7 (kino Crkvice) u zeničkom naselju Crkvice jutros nije otvoreno na vrijeme u 7 sati. Koliko ima takvih birališta, pokazat će naknadni kontakti sa pojedinačnim biralištima. 

Pravo glasa u Zenici ima 101.449 birača.

U Tešnju jutros na vrijeme otvoren 56 biračkih mjesta

tesanj-izbori-10-14

Na području Općine jutros je na vrijeme otvoreno 55 redovnih biračkih mjesta kao i jedno biračko mjesto za glasanje u odsutnosti i na nepotvrdjenim glasačkim llistićima. U birački sipisak je upisano 38.530 birača.

- Materijali su distribuirani na vrijeme jučer biračkim odborima. Birački odbori su uredili biračka mjesta bez problema. Znači, za sada teče sve po planu, a informacije  o izlaznosti birača i procentima ćemo imati u narednim satima – kazala nam je Kanita Gredelj, predsjednica OIK Tešanj.

Prvi podaci o izlaznsoti glasača očekuju se u 11 sati.

U Tuzli 113.111 glasača glasa na 153 redovna biračka mjesta i 2 u odsustvu

38-prvi-glasaci-u-tuzli

U Tuzli su jutros otvorena 153 redovna biračka mjesta i  2 biračka mjesta za glasanje u odsustvu na kojim bi trebalo glasati  113.111 upisanih  birača .

Prema informacijama  iz Općinske izborne komisije nekoliko biračkih mjesta nisu otvoreni tačno u 7 sati zbog kašnjenja od po nekoliko minuta članova biračkih odbora.

- Birači ne treba da brinu jer će glasanje za onoliko vremena  koliko se kasnilo sa otvaranjem biračkih mjesta biti produženo.  Mi trenutno primamo informacije  sa biračkih mjesta i do sada glasanje teče bez bilo kakvih incidenata – kazala nam je Meliha Pašić predsjednica Općinske izborne komisije Tuzla.

Inače birački odbori u Tuzli broje 1500 članova i njihovih zamjenika. Također formirano je 12 mobilnih timova koji će obilaziti glasače koji  iz zdravstvenih ili zakonskih razloga ne mogu pristupiti glasanju.

Ono što je karakteristično tokom subote, u nekoliko općina Tuzlanskog kantona, odlukom Izborne komisije,  skinut je sa liste  jednog broja ranije određenih članova biračkih odbora na čija mjesta  Općinska izborna komisija imenovala kandidate koje je ona odredila. 

Prema informacija „Dnevnog avaza“  članovi biračkih odbora mijenjani su  u Tuzli, Živinicama, Srebreniku, Gradačcu, a informacije o tome političke partije čiji su članovi eliminisani iz biračkih odbora  dobijale su u subotu uvečer itd.

Četiri mobilna tima u Zenici

imag1568

Na području Zenice djeluju četiri mobilna tima, koji su na raspolaganju nepokretnim i osobama koja iz opravdanih razloga ne mogu napuštati svoju lokaciju boravišta. 

Uz jedan mobilni tim predviđen za glasanje četrdeset četiri osobe koje su izrazile namjeru da glasaju u Kazneno - popravnom zavodu Zenica, preostali timovi su pripremljeni za glasanje nepokretnih osoba.

Prema podacima Općinske izborne komisije, u Domu za stare osobe mogućnost ima glasanja 78 osoba, dok je 71 osoba planirana za glasanje u Penzionerskom domu sa stacionarom. Također, 49 osoba na različitim lokacijama u Zenici prijavljene su do početka septembra, te će mobilni timovi Izborne komisije doći na njihove kućne adrese.

Već u jutarnjim satima u Žepču zabilježen dobar odziv građana

sva-biracka-mjesta-u-zepcu-otvorena-na-vrijeme

Na ovogodišnjim općim izborima građani Općine Žepče će moći svoju građansku dužnost prema teritorijalnom rasporedu u isto vrijeme obaviti na 35 biračka mjesta od kojih će  uz dva formirana mobilna tima biti otvoreno i jedno glasačko mjesto za glasanje u odsustvu. Prema evidenciji žepačkog OIK-a 24.104 glasača ima pravo glasa na Općini Žepče.

Prema riječima predsjednika OIK Općine Žepče Kemala Efendića sva biračka mjesta otvorena su u 7 sati i na otvaranju nisu zabilježeni problemi bilo koje vrste. Izbornim procesom rukovodit će oko 350 članova biračkih odbora, a ispravnost  i regularnost nadzirat će preko 300 posmatrača. Na biračkim mjestima u Žepču već od ranih jutarnjih sati zabilježen je dosta dobar odziv građana koji su došli da ispune svoju građansku dužnost.

Među prvima koji su došli da glasaju na biračkom mjestu u OŠ Žepče zatekli smo Sifeta Aganovića  iz Žepča sa svojom suprugom koji kaže kako je zadovoljan organizacijom izbora te očekuje da će izbori donijeti promjene i da će na čelo države doći novi ljudi. Hasan Maličbegović iz Žepča kaže kako nije zadovoljan organizacijom izbornog procesa i ne vjeruje da će ovi izbori bilo šta promjeniti nabolje. 

Penzioner Džemal Ajan nakon glasanja kazao je da je zadovoljan organizacijom izbora, jer nema onih uobičajnih gužvi. Kaže kako od ovih izbora očekuje promjene na bolje, jer ovako više ne može i neko se mora naći da izvuče građane iz ove duboke ekonomske krize.

U Kaknju su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme

dsc-0008

U Kaknju su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme i glasanje protiče bez velike gužve. Prve rezultate izlaznosti birača kako su nam kazali u Općinskoj izbornoj komisiji Kakanj objavit će u 11,30 sati. Općinska izborna komisija odredila je biračka mjesta i lokacije tih biračkih mjesta. Kakanjci glasaju na 58 redovnih biračkih mjesta, s tim što će u naselju Varda biti dva biračka odbora i jedno biračko mjesto za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima i glasanje u odsustvu.

- Na području Općine Kakanj ukupno je registrovan 33.391 birač. Najveći broj birača, preko 900 glasat će na biračkim mjestima OŠ ”Hamdija Kresevljaković”, OŠ ”15. April”, Haljinići, OŠ ”Mula Mustafa Bašeskija” i Tršće, kaže predsjednik OIK-a Kakanj Adnan Ibrahimspahić. 

U proteklom periodu došlo je do određenih promjena u sastavu Općinske izborne komisije u Kaknju. Dosadašnji predsjednik Hajrudin Čaluk podnio  je ostavku, dok su za dva člana komisije Raziju Šljuku i Hamdu Mimića istekli mandati u martu. Općinsko vijeće je donijelo odluku o izboru novih članova i predsjednika, a ovu odluku potvrdila je i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Novi predsjednik općinske izborne komisije Kakanj je pravnik Adnan Ibrahimspahić, a novi članovi su Mirza Smajić i Almir Imamović, te članovi iz starog saziva Marijana Tomičić i Mandica Šain. Više od dva mjeseca ovaj sastav radilo je punom parom , a predsjednik i članovi su sada u mogućnosti da pripreme i provedu Opće izbore u Kaknju.