NOGOMET

Noa Petričko najmlađi član FK Sarajevo

Praunuk Marcela Žigantea jednog od najstarijih igrača kluba

Onasa

11.10.2014

Noa Petričko, mališan koji je rođen u četvrtak, 9. oktobra ove godine u Zagrebu, najmlađi je član Fudbalskog kluba Sarajevo, a bijela članska kartica već je na putu ka njemu, saopćio je FK Sarajevo. 

Razlog zbog kojeg Noa već "navija" za Sarajevo datira još iz vremena bivše Jugoslavije. Naime, Noa Petričko praunuk je Marcela Žigantea, jednog od najstarijih igrača Fudbalskog kluba Sarajevo, koji je rođen 1929. godine, a čijih se nastupa u bordo dresu sjeća veliki broj starijih navijača FK Sarajeva. Marcel Žigante rođen je u Rijeci, a u Fudbalski klub Sarajevo stiže u jesen 1949. godine, kao veliko pojačanje.

zigante

Foto: Arhiva ( Marcel Žigante igrao u FK Sarajevo 1949. godine)

Na svom prvom zvaničnom nastupu u bordo-bijelom dresu Žigante je postigao gol na utakmici protiv Jedinstva u sklopu Kupa.  Do 1956. godine, bio je standardni prvotimac i česti strijelac. U periodu od 1950. godine do njegovog odlaska iz kluba, bio je četvrti strijelac, odmah iza Živkova i braće Lovrić. U dresu Sarajeva Žigante je nastupio više od 180 puta.    

Marcelu Žigantenu, njegovoj unuci Ivani i malom Noi, KK Sarajevo želi dug i sretan život u znaku dvije najdraže boje -bordo i bijele, saopćio je FK Sarajevo.