BIH

Teške međusobne optužbe kandidata za predsjednika RS: Pogledajte duel Tadića i Dodika!

Debata na ATV izazvala veliko interesovanje

(A. Vr.)

10.10.2014

U ATV duelu “Apostrof izbori 2014″ snage su odmjerili kandidati za predsjednika RS na narednim opštim izborima. Milorad Dodik ispred koalicije SNSD-DNS-SP i Ognjen Tadić – ispred Saveza za promjene, prenosi atvbl.com.

Učesnici ATV duela sučelili su mišljenja o poziciji RS, ekonomiji i socijalnoj politici, te borbi protiv kriminala i korupcije. Domaćin u studiju bio jej Vedran Škoro.

Prva tema: “Pozicija RS”

Prva tema emisije “Pozicija RS” izazvala je burnu raspravu između predsjedničkih kandidata u studiju ATV.

Kandidati se najmanje drže teme, pale su međusobne optužbe o tome ko je učestvovao u stvaranju RS. Milorad Dodik tvrdi da je pozicija RS pod vlašću SNSD-a neupitna da su plate, penzije uvećane 100 posto u odnosu na prethodni period.

Ognjen Tadić smatra da se Dodik hvali onim što je uradila SDS. On je pozvao građane da izaberu vaspitanje, a ne nevaspitanje, koje je odlika Milorada Dodika. Istakao je da on predstavlja milion građana koji žele promjene.

Milorad Dodik ističe da priča o podršci milion ljudi, koju plasira Ognjen Tadić nema nikakve veze, i da će se to najbolje vidjeti na izborima u nedjelju.

Ognjen Tadić je istakao da je učestvovao kao borac u stvaranju RS, dok je Milorad Dodik u tom periodu švercovao cigarete.

Dodik je rekao da Tadić nikad nije bio neki vidljiv borac, te da on nikad nije švercocvao cigaretama, već da je odlikovan za svoje učešće u ratu.

Druga tema: “Ekonomska i socijalna politika”

Ognjen Tadić ističe da je RS u ekonomskom i socijalnom pogledu u jako lošem stanju, i da je za to odgovorna aktuelna vlast.  Za SDS je pitanje ekonomije ključno, a trenutna situacija pokazuje da je sve usmjereno na bogaćenje tajkuna.

Milorad Dodik saglasan je da je ekonomija veoma važna, i da ozbiljne investicije i povećanje plata i penzije idu u prilog onome što radi sadašnja vlast, te da je priča o lošem stanju zasnovana na lažima opozicije.

Ognjen Tadić smatra da je potrošačaka korpa i status običnih građana najbolji pokazatelj ekonomske politike SNSD-a. Ističe da je Dodik, tokom pauze prijetio da će se tući, što potvrđuje da on nije čovjek od dijaloga.

Ognjen Tadić je obećao građanima, ako dođe na vlast da će sa svojim prijateljima Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem vratiti sve srbijanske firme u Banjaluku.

Milorad Dodik je istakao da to prijateljstvo nema veze, i dok Ognjen Tadić dođe na vlast u Srpskoj, ti njegovi prijatelji neće biti na vlasti u Srbiji. Tvrdi da je Tadić ispodprosječno informisan kada je u pitanju ekonomija, te da se on kao predsjednik RS češće viđa sa Aleksandrom Vučićem od Tadića.

Treća tema: “Borba protiv kriminala i korupcije”

Milorad Dodik kao uvodničar osvrnuo se na političku korupciju i naveo neke situacije, koje kako tvrdi su odlika SDS-a. Optužio je Ognjena Tadića da je kandidovao svog šofera. Njihov kandidat Cicko Bjelica, nosi listu u Istočnom Sarajevu, a protiv njega se vodi postupak, tvrdi Dodik. Optužio je Tadića da je branio ubice, te da je, kako je rekao, Tadić jedan neartikulisani dječak.

Ognjen Tadić ističe da jedan šofer nije primjer korupcije, pitao je Dodika šta sa 350 miliona KM struje koja nestane u sistemu, šta je sa opremom za zgradu vladu koja je nabavljena bez tendera? Istakao je da u RS-u ništa ne možete napraviti ako nekog ne platite, i da nije RS slaba zato što je siromašna, ona je slaba zato što je opljačkana.

Podsjetio je da će SDS insistirati na Zakonu o ispitivanju porijekla imovine.

Dodik je optužio Tadića da je lažni kandidat Saveza za promjene, koji zapravo ne postoji.

Završne riječi

Milorad Dodik: Ljudi treba da iskoriste svoje pravo i da izađu na izbore. SNSD je uvjeren u pobjedu i pozivamo sve naše glasače da izađu izbore. Želim da izbori prođu u miru, fer i pošteno.

Ognjen Tadić: Izvinjavam se gledaocima zbog ovakve emisije. Ako želite i dalje gledati Milorada Dodika, imate pravo na svoju volju. Nisam sretan što je ova vlast uzela devet godina našeg života. Spreman sam da sa Savezom za promjene na pošten i moralan način to promijenim. Izađite na izbore.