NAUKA

Francuz Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Saopštenje Švedske kraljevske akademije nauka

Fena

9.10.2014

Francuski pisac Patrick Modiano ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

U saopštenju se navodi da je Modiano nagrađen "za umjetnost sjećanja kojom je evocirao najneuhvatljivije ljudske sudbine".

On se u svojim djelima bavi sjećanjem, zaboravom, identitetom i krivicom, a radnja se često dešava u Parizu. Njegove priče imaju autobiografsku osnovu ili su zasnovane na događajima iz vremena njemačke okupacije.

Ponekad kao materijal za svoja djela koristi intervjue, novinske članke ili sopstvene bilješke koje je sakupio tokom godina, navodi se u saopštenju.

Modiano je rođen 1945. godine u predgrađu Pariza. Otac mu je bio poslovni čovjek, a majka glumica.

Nakon što je napustio školu, Modiano je studirao na Liceju Anrija Četvrtog, gdje je na njegov spisateljski razvoj značajno uticao nastavnik geometrije Raymond Queneau.

Neka od njegovih djela prevedana na engleski jezik su "Kružni bulevar" (1972), "Novela" (1974), "Tužna vila" (1977), "Trag pakosti" (1988) i "Medeni mjesec" (1992).

Modiano je i autor knjiga za djecu i filmskih scenarija. Zajedno sa režiserom Louisom Malleom napravio je film "Lacomb, Lucien" (1974), čija se radnja dešava u vremenu njemačke okupacije.