ČLANAK NIJE OBJAVLJEN

BIH

Vedri i oblači, ali nekima i oprašta - Seka sada Bakirovoj desnoj ruci tepa: "Asime, spasi me"!

Kako "prva dama" utjeruje u suru

Express

9.10.2014

Sebija Izetbegović oduvijek je žudila za popularnošću... Voli da se pita, da je glavna, da određuje i naređuje - od kuće i suprugove stranke, do bolnice koju vodi!

Ko bi to trpio

Znaju to njeni najbolji prijatelji, poslovni saradnici, a na svojoj koži osjetili su i Bakirovi stranački ljudi, pa i poneki službenik na njegovom "radnom" mjestu - u Predsjedništvu BiH.

sebijaexpres

Nije tajna da Sebi-ja "vedri i oblači", neki idu toliko daleko da se usuđuju komentirati kako zapravo ona - a ne Bakir - vodi politiku, dok se rijetki ponekad i grubo našale komentarom: "Šuti, ko bi to trpio... vjerovatno ga tuče kad niko ne gleda."

"Direktorica vam je bezobraznica"

Koliko je narodu "preko glave" dinastije Izetbegović, možda najbolje pokazuje primjer iz Opće bolnice koju vodi Sebija. Prije nekoliko dana, naime, u vrijeme posjete bolesnicima, u holu se odigrala scena: ženu kojoj nisu uradili potrebne preglede vratili su "s vrata", a ona im je "zahvalila" najpogrdnijim riječima za direktoricu Seku Izetbegović nazivajući je, između ostalog, "bezobraznicom".

Neki bi se kladili da je upravo u ovome suština lika i djela samozvane "prve dame", koja svojom bahatošću i silom "utjeruje u suru" koga poželi i gdje joj padne na pamet.

Evo samo jedan primjer. Predizborne esdeaovske plakate tradicionalno je i ove godine radila reklamna agencija "MITA Group". No, "savjete" im je davala i Sebija Seka Izetbegović, koja se, po vlastitom mišljenju, kao ginekolog, izuzetno razumije u ovaj posao. Više je puta telefonirala u MITA-u i naređivala šta treba "popraviti" i kritizirala da su neki plakati ružni. Uvijek je to radila šefovskim tonom, traumirajući "mitovce" kojima nikako, kako pričaju, nije bilo jasno "šta Seka ima s njima"!?

Drugi primjer nije tako svjež, ali ga se svi dobro sjećaju. Naime, na 5. kongresu SDA, održanom 25. maja 2009. godine, kada se glasalo o tome da li će na čelu stranke biti Sulejman Tihić ili Bakir Izetbegović, Sebija je, također, imala zapažen nastup.

Zna se da se tada između Tihića i Izetbegovića vodio bespoštedni "rat" za vođu stranke koji je okončan tako što je Tihić dobio 425, a Izetbegović 301 glas delegata.

Kada je propao Bakirov plan u uklanjanju Tihića, Sebija se doslovce izgalamila na Asima Sarajlića, Amira Zukića i njihovu ekipu i brutalno ih i vulgarno vrijeđala. Svjedoci su prepričavali da ih je optuživala kako su "radili za Tihića, a protiv Bakira", da su "naštimali izbore" i Bakiru "radili o glavi"...

Sarajlić i Zukić

No, pet godina kasnije, kao da se ništa nije desilo. Asim i Amir sada se Seki bacaju pod noge. Obojica su poodavno olako promijenili dres i sada su uz Bakira i Sebiju u njihovom kolu. Ipak, nejasno je jesu li Sarajlić i Zukić zaboravili na Sekine torture ili samo čekaju priliku da ih "izvuku iz rukava", iako joj se javno toplo obraćaju.

S druge strane, Seka danas voli tepati Asimu, kao što je to radila na bajramskom prijemu kod reisa protekle subote. Svjedoci prepričavaju da se Sarajliću, koji je "spasio" Bakira od, kako rekoše, gnjavaže Ibre Spahića i doveo ga u ugodnije društvo, u kojem je bio i Aljoša Čampara, sva nasmijama Seka rekla: "Asime, spasi me!"

muzspasen

S prijema na kojem je muž "spašen": U društvu bio i Aljoša Čampara

U javnosti se sada kinđuri samo zlatom, "kamenje" drugom prilikom

Svjesna gnjeva naroda zbog raskalašenosti, rastrošnosti i zgrtanja novca s grbače običnih ljudi, Sebija se prestala kinđuriti u javnosti. Na to ju je ponukao i naš tekst u prošlom broju.

Tako je na prošli bajramski prijem, praveći društvo suprugu i nadgledajući ljude oko njega, došla "skromno" nakićena i odjevena - nosila je "samo" jednu zlatnu narukvicu, jedan zlatni prsten i jedne zlatne naušnice, a ogrnula se sakoom s pozlaćenim nitima. "Kamenje" - dijamante, rubine i smaragde - ostavila je za druge prilike!

Inače, Sekina ljubav prema luksuzu komentira se ovih dana i po esdeaovim skupovima. Prošlu nedjelju je na Koševskom Brdu jedan stranački pulen u mikrofon rekao: "Nek' se Seka sređuje, žena je sve sama zaradila. Kakve to veze ima s Bakirom?" Njegova loša odbrana rastrošnosti "prve dame" naišla je na zviždanje i negodovanje malobrojnih posjetilaca koji su došli na skup.

Muž na skupovima selami cijenjenu profesoricu

Koliko Bakir drži do supruginog mišljenja, pokazao je nedavno na skupu u Kiseljaku. Pozdravljajući prisutne, Seku je, naime, stavio u isti rang s braniocima BiH i Srebrenice, objavila je bh. novinska agencija Patria.  

- Cijenjeni građani i građanke Kiseljaka, dragi moji esdeaovci, cijenjene kolege iz rukovodstva SDA, branioci BiH i Srebrenice, draga i cijenjena profesorice Izetbegović, es-selamu alejkum i dobro veče - kazao je Bakir, šokirajući prisutne.