BIH

Kako su Mladi muslimani povjerili Čamparama resor pravosuđa i policije

Državu preuzimaju prikriveni nasljednici bh. muslimanskog bratstva

Istraživački tim „Dnevnog avaza“

9.10.2014

Da ovom državom iz sjene, uspostavljanjem tajnih paralelnih halki, vlada grupa potomaka uglavnom skromnih i čestitih ljudi, idealista iz organizacije „Mladi muslimani“ ili, kako je primijetio publicista Nedžad Latić, „zelena buržoazija“, postaje svakim danom sve očitije.

utkstbakir01

Shema članova grupe kojom dominira Bakir Izetbegović: Svoje odnose grade na rodbinskim i snažnim interesnim vezama

Pogotovo jer nije malo onih koji su ovih dana pod žestokim pritiscima navedene grupe kojoj je od životne važnosti ponovna pobjeda Stranke demokratske akcije (SDA) i Bakira Izetbegovića i ne biraju sredstva da bi se to i dogodilo. Njihove veze su i ideološke, ali i u većini slučajeva rođačke, tako da je mnogo onih koji nemaju pristupa tajnoj halki.

bratstvo0254

Bakir Izetbegović s delegacijom Muslimanskog bratstva: Izazvao diplomatski skandal s Egiptom radi interesa Turske i Ihvana

Kako su pokazala istraživanja novinara „Dnevnog avaza“, grupa okupljena oko Bakira Izetbegovića djeluje, praktično, kao šura (savjetovanje, dogovaranje; institucija donošenja bitnih odluka - ar.) i sastavljena je od potomaka mladomuslimanske grupe. Oni, za razliku od svojih očeva i djedova (koji su mnogo više mislili o činjenju dobra i ahiretu), prilično su beskrupulozni u borbi za enormno bogaćenje u najsiromašnijoj zemlji Evrope. Ali, itekako djeluju u formi organizacije i imaju jasno podijeljene uloge i precizne zadatke.

Podjela posla

Sef te grupe, centralna ličnost šure svakako je Bakir Izetbegović, sin prvog predsjednika Predsjedništva BiH i lidera SDA rahmetli Alije Izetbegovića, inače jedan od najpoznatijih članova Mladih muslimana, još od Drugog svjetskog rata.

Za finansije je zadužen Amer Bukvić, generalni direktor BBI banke Sarajevo,inače sin bivšeg ambasadora BiH u Kuala Lumpuru Ibrahima Bukvića i bratić Ediba Bukvića, aktuelnog ambasadora BiH u Teheranu, bivšeg potpredsjednika Vlade RBiH i učesnika Bošnjačkog sabora. Bukvićev brat Tarik također je aktuelni ambasador BiH u Maleziji, gdje je otac Amera Bukvića umro i ukopan je.

Sestra Amerovog oca Ibrahima, Fatima Hukić, bila je dugo godina predsjednica Asocijacije „Fatma“ BiH, organizacije žena SDA.

Politički tužilac

Amer Bukvić u bliskim je privatnim vezama s aktuelnim premijerom Turske Ahmetom Davutoluom (Davutoglu). Izetbegovićeva grupa ima veoma bliske veze upravo s vrhom Turske, za čije interese posve otvoreno rade u posljednje vrijeme, uključujući i obavještajne poslove, mada su krajnji turski interesi u vezi s Bosnom potpuno nejasni

Osim Bukvića, važan čovjek u Izetbegovićevoj diplomatiji je i Bakir Sadović, šef kabineta Alije i Bakira Izetbegovića i dugogodišnja veza s ljudima iz obavještajnih struktura. On je nedavno upućen za ambasadora BiH u Australiji. Prema našim saznanjima, Sadović ima veoma važne političke zadatke u aktuelnoj izbornoj kampanji. Posebno u smislu pritisaka na pojedine kandidate za člana Predsjedništva BiH kako bi odustali od kandidature u korist Izetbegovića mlađeg.

Ključni čovjek šure Bakira Izetbegovića u segmentu pravosuđa je tužilac Posebnog odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, inače brat šefa Izetbegovićevog kabineta i dogradonačelnika Sarajeva Aljoše Čampare.

Preko Dubravka Čampare šura i njena centralna ličnost, Bakir Izetbegović, obavljaju svoje prljave poslove, što uključuje i montaže političkim protivnicima SDA i prijetnje hapšenjima.

Aljoša i Dubravko sinovi su rahmetli Avde Čampare, nekadašnjeg izvršnog sekretara Predsjedništva Centralnog komiteta BiH, generalnog sekretara Skupštine BiH i kasnije predsjednika Pravnog savjeta SDA.

Porodica Čampara

Zanimljivo, njihov rođak istaknuti je pripadnik mladomuslimanskog pokreta i blizak prijatelj Alije Izetbegovića, prof. Ešref Čampara,koji je na ahiret preselio u februaru 2002. godine. Zahvaljujući čestitom profesoru Čampari, nasljednici Avde Čampare uspjeli su steći povjerenje mladomuslimanskog kruga, ali i ogromno bogatstvo, te zagospodariti važnim centrima moći u Sarajevu i šire.

Treba spomenuti da je Rabija Čampara, koja je visokopozicionirani funkcioner MUP-a KS još od završetka rata 1995., instalirala u policiju brojne rođake i bliske članove porodica rođaka. Rođak porodice Čamparajoš jedan je iz Gačanskog lobija u Sarajevu. To je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Denis Zvizdić, za kojeg braća Čampara posebno lobiraju, računajući na njegov visok položaj u SDA nakon što je potpuno preuzme Bakir Izetbegović.

A Zvizdić je politička nada šure u periodu koji je pred nama. Ovoj grupi na određen način može se priključiti i porodica Gavrankapetanović. Munir Gavrankapetanović, jedan od uglednijih pripadnika „Mladih muslimana“, otac je uglednih ljekara Farisa i Ismeta Gavrankapetanovića. Faris Gavrankapetanović bivši je direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ali je u posljednje vrijeme, jačanjem utjecaja Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, njegov utjecaj bitno opao.

Uloga dvojice Čengića

Drugi važan čovjek je Hasan Čengić, koji slovi za spiritus movens aktuelnog vodstva Islamske zajednice u BiH, ali je zadužen i za veze s dijelom islamskog svijeta. Hasan, koji čini sve kako bi se Islamska zajednica u BiH, posebno nakon odlaska Mustafa ef. Cerića, stavila u službu interesa SDA, jeste sin generala Halida Čengića. Halid Čengić tokom rata bio je glavni logističar Armije RBiH, koji je u „Ljiljanu“ od 18. maja 1998. neoprezno priznao i opisao sastanak mladomuslimanske grupe s akademicima SANU-a s Dobricom Ćosićem na čelu!

Opasne Bakirove veze sa Muslimanskim bratstvom

rukaruci

BiH na mapi Muslimanskog bratstva gdje organizacija navodno ima podršku

Grupa u kojoj važno mjesto ima i tužilac Čampara povezana je s mladomuslimanskim krugom i, što je posebno važno, istovremeno naslonjena na ideologiju Muslimanskog bratstva (Ihvan) iz Egipta, koje je u martu ove godine Saudijska Arabija proglasila teroristima, zajedno sa šiitskim Hezbolahom, Frontom El-Nusra, ogrankom El-Kaide. „Mladi muslimani“, inače, svoj uzor vidjeli su upravo u prvim generacijama Muslimanskog bratstva.
Zanimljivo je da su upravo preko Muslimanskog bratstva i Muhameda Mursija vlasti T urske, s aktuelnim predsjednikom, bivšim premijerom Redžepom Tajipom Erdoanom na čelu, pokušale ostvariti utjecaj u Egiptu, ključnoj zemlji Bliskog istoka. No, nastavak takve politike u Egiptu je zaustavljen, a mnogi pripadnici Muslimanskog bratstva - njih oko 300 - osuđeno na smrt. Zanemarujući interese svoje zemlje, Izetbegović je početkom godine primio delegaciju Muslimanskog bratstva i tom prilikom je usred zgrade Predsjedništva BiH podigao četiri prsta u znak podrške.