BIH

Održan štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu

Nisu ispunjeni uslovi desinisani sa kantonalnom Vladom u maju mjesecu

Autor:V. BEGUNIĆ

8.10.2014

Drugi ovogodišnji štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskim kantonu te na fakultetima Univerziteta Zenica počeo je danas u 12 sati. Prosvjetari će kako su najavili Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH i ZDK kantona, te Đevad Hadžić, predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona s početkom u 12 sati, po dva sata štrajkati sutra i prekosutra.

- Štrajk nije samo zbog neisplaćenih regresa, nego zbog neispunjenja minimuma uslova koje smo definisali sporazumom potpisanim sa kantonalnom Vladom u maju mjesecu, ističe Hadžić. On dodaje da je isplata regresa bila samo jedna od stavki tog sporazuma.

hadzic

Đevad Hadžić  (Foto: V.Begunić)

Naime prosvjetari koji su godišnje odmore okončali još prije mjesec i pol regres za ovu godinu u visini od 417 KM nisu dobili ni do 1. oktobra, do kada je bio krajnji rok za isplatu. Ova dva sindikata nisu pristali na prošlosedmičnu ponudu Vlade ZDK da im regres bude isplaćen na tri rate s tim što bi prvu doibili do 10. oktobra, a preostale divije do kraja godine.

- Vlada ZDK tek danas, nakon što je u medijima objavljeno da nisu od škola zatražili ni spiskove zaposlenika za isplatu regresa preko resornog ministarstva obrazovanja od direktora škola zatražili ove spiskove - ističe Šatorović. U odgovoru na naše pitanje da li su nakon prošlosedmičnog sastanka u Vladi ZDK, kada su i najavili pokretanje štrajka upozorenja imali kontakte s Vladom odgovara negativno - poziv od premijera Vlade ZDK Muniba Husejinagića (SDP) nismo imali, ali jesmo od nekih minornih persona iz političkih stranaka kojima ne bi ni da spominjem imena jer su nevažni, kaže Šatorović.

satorovic

Selvedin Šatorović  (Foto:V. Begunić)

U zbornici prve gimnatije u Zenici u toku je i sastanak Kantonalnog odbora ova dva Sindikata.