BIH

Novo odgađanje početka nastave u osnovnim i srednjim školama u Maglaju

UNDP u sanaciju škola u Maglaju ulaže 4,5 miliona KM

N. Br

7.10.2014

Za 8.oktobar zakazani početak nastave u osnovnim i srednjim školama u Maglaju ponovno je prolongiran. Razlog je što svi predviđeni radovi nisu završeni, a nadzor ne može dati garanciju da djeca bezbjedno mogu ući u prostore gdje još uvijek traje sanacija. 

Nakon sastanka direktora škola, ministra za obrazovanje ZDK Mirka Trifunovića (SDP) sa predstavnicima izvođača radova i UNDP-a, određen je termin novog početka nastave. Za učenike Gimnazije, Mješovite srednje škole i Prve osnovne škole to je 13. oktobar, a za učenike Osnovne škole Maglaj 20. oktobar. 

Od početka obnove školskih objekata, u šta UNDP samo u Maglaju ulaže oko 4,5 miliona KM, pred izvođača radova, firmu Unigradnja Sarajevo, stavljali su se novi poslovi. Radovi su tekli uporedo u sve tri faze: sanacija nakon poplave, "utopljavanje" i novi sistemi centralnog grijanja, pa se dešavalo da radnici rade u više smjena i da se angažuju podizvođači, kako bi se poslovi što prije završili. 

Ni vrijeme ni veliki sadržaj vlage u zraku, a posebno u samim objektima, nije išao na ruku izvođačima radova, a posebno u dijelu Osnovne škole Maglaj gdje je situacija i najteža. U ovoj školi su trenutno spremne samo četiri učionice na spratu novog objekta, dok još uvijek traje sanacija u sedam učionica u starom dijelu objekta. 

"U toku je promjena stolarije i ostali građevinski radovi. Nama za izvođenje nastave trebaju učionice za 23 odjeljenja uz odjeljenja Muzičke škole", naglasio je direktor Osnovne škole Maglaj Osman Mujadža.

Ministar Trifunović je naglasio da je i dalje na prvom mjestu bezbjednost učenika, ali da se ni kvalitet radova ne smije dovesti u pitanje. 

"Dobili smo uvjeravanja da bi za najveći broj učenika nastava trebala početi 13.oktobra, a u Osnovnoj školi Maglaj, s obzirom na stepen razaranja i velike poslove na sanaciji 20. oktobra”, rekao nam je nakon sastanka ministar Mirko Trifunović. 

Kvalitetom radova izuzetno su zadovoljni u Gimnaziji, MSŠ i Prvoj osnovnoj školi. Škole su “utopljene” i sa novom fasadom, postavljena je kvalitetna stolarija, škole će dobiti i novi sistem centralnog grijanja, ali svi s nestrpljenjem isčekuju školsko zvono. 

"Uposlenici svakodnevno dolaze na posao, rade fizičke poslove, sa učenicima se čiste sanirani prostori. Ima nervoze i među profesorima i učenicima jer se puno kasni sa početkom nove školske godine”, dodala je direktorica Gimnazije Amela Hidić.

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da 8.oktobra počinje nastava u Područnoj školi u Ulišnjaku.