BIH

Otvoreno pismo Emiru Suljagiću: Izvinite se zbog velike prevare povratnika!

Šta Povratnički front traži od kandidata DF-a

Redakcija

6.10.2014

Nekoliko dana nakon što je otvoreno kritizirao politiku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, poručujući da ovaj neće dotući povratnike, Povratnički front danas je uputio otvoreno pismo i kandidatu Demokratske fronte za bošnjačkog člana Predsjedništva Emiru Suljagiću.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

- Vi ste na lokalnim izborima 2012., kao predvodnik Građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu", pomogli da za načelnika te općine bude izabran predstavnik političkog bloka koji ne negira genocid. Ta pobjeda nije promijenila ništa u svakodnevnoj teškoj borbi za preživljavanje malobrojnih povratnika i ostalih stanovnika Srebrenice, ali je simbolički bila važna u smislu poštovanja žrtava najgrozomornijeg i najmasovnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Još zbog nečeg je ta mala pobjeda Srebrenice bila velika pobjeda za BiH. Pokazala je da se iz ovdašnjeg posvemašnjeg haosa, zabetoniranog dejtonskom "ludačkom košuljom", grčevitom pripijenošću nacionalno-političkih vođa za nju i fanatičnom trpeljivošću narodnih masa, ipak, može naći poneki izlaz; da je za to dovoljna samo jasna vizija i malograđanske volje i odlučnosti.  

Iako ste već time osigurali sebi mjesto u onom minijaturnom dobrom dijelu novije historije BiH pretrpane svakovrsnim užasima, srebrenička mikrouvertira odškrinula je vrata za daleko veći poduhvat. I onda je nastala Građanska koalicija "Prvi mart", koja je kreirala političko-izborni projekt "Domovina", s ambicijom da se BiH kroz Državni parlament preinači u funkcionalnu državu, a posljedično i Republika Srpska u prostor bez diskriminacije.

Tako se nakon duže šutnje konačno pojavila ozbiljnija priča o poništavanju rezultata rata u mjeri u kojoj je to uopće moguće. Priča koja je zagrijala srca i probudila nade desetina hiljada povratnika i stotina hiljada u dijaspori u dolazak neke naknadne pravde.

A onda su i Vas zanijeli pjenušavi talasi ličnog mesijanskog značaja, koji nikako nisu išli u prilog mogućoj, ali suviše mukotrpnoj misiji i ključnom cilju "Domovine" - registrovanju dovoljnog broja birača za izbor pet probosanskih poslanika iz RS u Državni parlament, neophodnih za temeljite promjene u uređenju i funkcionisanju BiH. Dakle, onom cilju zbog kojeg je "Domovina" nastala i bez kojeg njeno postojanje gubi smisao.

Ali, umjesto dugog, upornog i tihog rada na građenju mnoštva aktivističkih uporišta, prije svega u najjačim povratničkim sredinama u RS, te u dijaspori (mada ste u dijaspori ipak nešto radili), Vi ste se ogradili grupom Sarajlija, te ponešto Tuzlaka, srebreničko-bratunačkog porijekla, i poletno se uključili u ratove s kojima gandijevski zamišljeni projekt "Domovine" nije mogao imati prođu. Kad Milorad Dodik nije znao šta će sa sobom i svojom urušavajućom vlašću i republikom, bacali ste mu dragocjene polemičke pojaseve za spašavanje. Kad bi on prikunjao, Vi ste granatirali dojučerašnje sopstvene stranačke idole...

Sve je to sputavalo početni entuzijazam za registraciju birača, naročito iz već poprilično odrođene i zbunjene dijaspore, te poodavno zaprijetilo nemogućnošću da "Domovina" ostvari onaj glavni cilj, vezan uz Državni parlament. Kada ste pozivali nas iz povratničkih udruženja iz najbrojnijih povratničkih zajednica na sastanke "Prvog marta", bilo je očito da smo potrebni samo kao ram za sliku Vas i Vašeg tima.

Mi iz Udruženja za održivi povratak zvorničke regije smo Vas na sastanku u Sarajevu, pola godine prije formiranja izbornih lista za "Domovinu", upozorili da bi bilo vrlo važno da Vi predvodite "državnu listu" i nove, nekompromitovane i istinske predstavnike povratnika.

A naročito smo isticali ni u kom slučaju među kandidatima ne smiju biti kojekakvi ramizi salkići i slične "federalne hadžije", vječni paraziti na povratničkoj muci koji ne izlaze iz zadnjica Dodika, Radojčića i Cvijanovićeve - upravo one što je sprečavanjem registracije iz dijaspore rušila temelj "Domovine". Vi ste sladunjavo uzvraćali da dijelimo isto mišljenje.

Nešto kasnije, u Srebrenici smo Vas ponovo pitali hoće li se na povratničkim listama motati olinjale političke protuhe, podrinjski Tuzlaci - poput Đozića, Ahmetovića i Salkića? Vi ste nam se, nije pristojno reći čime i kime, kleli da takvi ne mogu ni priviriti u "Domovinu".

A onda ste se odjednom iz "Domovine" ispalili Vi kao Komšićev kandidat za
Predsjedništvo BiH, a liste "Domovine" predvode upravo onaj Ramiz Salkić - za potpredsjednika RS, Adib Đozić - za Narodnu skupštinu RS, dok Sadik Ahmetović predvodi nešto što cijelu priču o "Domovini" obesmišljava i definitivno je žigoše kao novu prevaru vječno varanih povratnika.

On predvodi listu SDA iz Podrinja za Državni parlament, iako je cijeli projekt "Domovine" utemeljen na tome da se pravi jaka, čista, višestranačka i probosanska lista iz RS i da konačno deblokira Parlamentarnu skupštinu BiH. Pošto ni 20 domovinskih, probosanskih i bilo kakvih poslanika u Narodnoj skupštini RS ne može promijeniti ništa bez spomenutih temeljnih promjena u Državnom parlamentu, definitivno se pokazuje da je glavna uloga "Domovine" bila da, ko zna koje po redu, mandate dobiju ozloglašeni Adib Đozić, Ramiz Salkić i Sadik Ahmetović. Da Podrinjce, kao žrtve najvećih ratnih zločina, dokrajče svojevrsnim političkim zločinom. Jer dosadašnje "predstavljanje" povratnika iz njihovih tuzlanskih rezidencija ne može se nazvati drugim imenom.

Emire Suljagiću, uprkos svim ovim političkim premetačinama, Vi, ipak, iza sebe imate karijeru vrsnog novinara, a posebno nenadmašnog izvještača i komentatora rada Haškog tribunala. Imate i auru spasioca pijeteta prema žrtvama genocida, zasluženu na lokalnim izborima. Od Vas očekujemo da se pred glasačima u BiH javno izvinite i ogradite od ove kreature i strašila na što je "Domovina" spala; da se izvinite mnogima u dijaspori koje su Vaša pionirska uloga u "Domovini" i ukupni renome podstakli da već glasaju za pobrojane vječite parazite, prevarante i "hapce".

U suprotnom, bit ćete svrstani među sudionike združenog političkog zločinačkog poduhvata prema Podrinju, povratnicima i BiH. Na narednim izborima u Srebrenici neće biti izabran onaj ko ne negira genocid; nikada više ni zbog jedne ideje neće zatreperiti srca desetina hiljada povratnika i stotina hiljada u dijaspori. I zauvijek će umrijeti nada u dolazak neke zakasnjele pravde.