BIH

FTV: Ruski specijalci ili umjetnici?

Kozaci u Banja Luci

Redakcija

3.10.2014

Informacija koju je objavila FTV da je u Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana došao izvjestan broj pripadnika ruskih specijalaca bez najave i s nepoznatim ciljem izazvala je različite reakcije.

Iako je iz više izvora za FTV potvrđeno da su njihove aktivnosti posljednjih dana direktno povezane s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i predstojećim izborima, iz policije ovog entiteta to odlučno demantuju. No, tek treba da objasne ko su Rusi koji su preko granice prešli u vozilu koje je registrovano na MUP RS-a.

Više izvora iz nadležnih sigurnosnih agencija u BiH FTV je potvrdilo: u BiH je došlo nekoliko desetina pripadnika specijalnih jedinica iz Rusije. Prema njihovim saznanjima, danima posjećuju sjedište specijalne jedinice MUP-a RS-a u Trnu nadomak Banje Luke.

FTV je objavila i da su Donski kozaci, koji su u Banjoj Luci, aktivno su učestvovali u pripremama demonstracija na Krimu neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini. Kozake je predvodio Nikolaj Đakonov koji je, također, stigao u Banju Luku. Kozaci su u Ukrajini koristili iste uniforme koje su nosili i jučer u Banjoj Luci.

Iz enitetske policije demantuju dolazak pripadnika ruskih specijalaca i njihovo prisustvo u prostorijama specijalne jedinice: "Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantuje neistine koje su objavili pojedini mediji iz Federacije BiH, a odnose se sa navodni boravak 148 ruskih specijalaca i obavještajaca na teritoriji Republike Srpske“.

No, kako FTV saznaje, jedno od vozila kojim su prethodnih dana u BiH ulazili ruski državljani registrovano je na MUP RS-a, i to "pasat" crne boje, proizveden 2013. godine, registarskih oznaka 086-K-452. Inače, Granična policija evidentirala je od 25. septembra do 2. oktobra 2014. godine na Graničnom prijelazu Rača ulaz 144 državljanina Ruske Federacije.

"Radi se o posebnim ulascima. 27. septembra je evidentirano 36 lica, 28. septembra 24, 29. septembra 24 lica, i 1. oktobra 40 lica. Svi su ispunjavali uslove za ulazak u BiH", kaže glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković.

U Službi za poslove sa strancima potvrđeno je da veći broj ruskih državljana boravi na području Banje Luke, ali ne znaju svrhu njihovog boravka. Činjenica koja otvara sumnju jeste da nadležni iz nekoliko hotela nisu prijavili njihov boravak. Tvrde da im je tako sugerisano iz MUP-a RS-a. Tek nakon intervencije službe prijave su izvršene. Dolazak ruskih državljana MUP RS-a obrazlaže manifestacijom obilježavanja 100 godina Prvog svjetskog rata, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a.

Ekipa Federalne televizije je na banjalučkim ulicama zatekla grupu ruskih državljana. Za sebe tvrde da su donski Kozaci, učesnici kulturne manifestacije, da su došli prije tri dana, ali da ne znaju kada manifestacija uopće počinje.

Iz entitetskog ministarstva kulture prvo nisu imali detalje o toj manifestaciji, da bi potom najavili za sutra pres-konferenciju. U saopćenju navode da u programu učestvuje osam Kozaka i da u Banju Luku stižu večeras. Brojke se ne slažu - jedna od osoba iz grupe koju je ekipa FTV-a danas zatekla u Banjoj luci kaže da ih je došlo tridesetak.

Gdje su i šta rade preostalih 136 državljana Rusije koji su ovih dana prešli granicu nije poznato. U Ambasadi Ruske Federacije nisu željeli komentarisati ovu situaciju.

Pogledajte prilog FTV:

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.