BIH

Behram-begova medresa je škola povrh škole

U posjeti jednoj od najstarijih obrazovnih institucija u BiH

A. HADŽIĆ

4.10.2014

Da nije munare koja u obliku olovke izranja između stambenih zgrada tuzlanskog naselja Irac, teško da bi iko pomislio da se tu, svega pedesetak metara od frekventne sjeverne saobraćajnice, nalazi novosagrađeno zdanje Behram-begove medrese, po imenu i tradiciji jedne od najstarijih obrazovnih ustanova u BiH.

Po kvalitetu znanja koje pruža, u posljednjih deset godina Behram-begova medresa osam puta je bila najbolja škola u rangu gimnazija u Tuzlanskom kantonu. Iako je smatraju „vjerskom školom“, po opremi i sadržajima koje nudi zasigurno joj nema premca u BiH, kako u građanskim školama tako i onima s vjerskim predznakom.

Kućni red   

Od samog prilaza, do hodnika, učionica, kabineta, fiskulturne dvorane, do internatskog prostora i restorana, u ovoj školi sve je blistavo čisto.

Veliki je odmor i hodnici škole puni su mladića i djevojaka. Čuje se smijeh, ali ne i histerija, glasan razgovor, ali ne i galama. Sve je u mjeri, bez naguravanja i buke, što je, očito, dio kućnog reda škole koji se mora poštovati.

- Možete li me fotografirati s djevojkom – dobacuje učenik četvrtog razreda našem fotoreporteru dok ga djevojka s kojom razgovara, učenica drugog razreda, stidljivo upozorava da je „preglasan“ i da „čas samo što nije počeo“.  

I odoše. Svako u „svoj prostor“, odnosno muško i žensko odjeljenje, kako to školska pravila nalažu.

behram-begova-medresa-4

Učenici ženskog i muškog odjela skupa su na časovima izborne nastave
Škola je, naime, internatskog tipa i ustrojena na principu muškog i ženskog odjela. Tokom školskog odmora, u vrijeme predviđeno za slobodne aktivnosti ili u vrijeme sedmičnog izlaska, učenici se druže i izlaze zajedno kao i svi drugi učenici njihove generacije. Također, učenici ženskog i muškog odjela skupa su i na časovima izborne nastave te u radu sekcija.  

- Medresa broji oko 500 učenika i profesori, vaspitači, pedagozi, odgajatelji 24 sata bdiju nad njima. Skoro da je podjednak broj učenika u ženskom i muškom odjelu. Interesiranje za ovu školu je veliko, ali zbog kapaciteta kojim raspolažemo, ne možemo primiti sve zainteresirane i godišnje upišemo od 120 do 140 učenika. Upisujemo najkvalitetnije po rezultatima znanja koje donose, s tim što se pri upisu boduju i drugi, posebni kriteriji koji predviđaju škole ovakvog tipa - kaže nam profesor Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

behram-begova-medresa-2

Hatunić: Interesiranje za školu veliko

Vrhunski rezultati

I direktor Hatunić i ostali profesorski kadar pripadaju mlađoj generaciji profesora koji su svoje obrazovanje stjecali na domaćim i svjetskim univerzitetima. Zahvaljujući upravo njihovom trudu  i zalaganju, primjeni najsavremenijih  standarda u nastavi, kao i ličnom odnosu s učenicima, đaci ove škole godinama postižu vrhunske rezultate na domaćim takmičenjima iz znanja.  

U zbornici prijatna atmosfera. Profesorice i profesori, nakon kratke pauze za kafu, žure svako u svoj kabinet. Predbajramsko je ozračje i nastoje da četverodnevnog odmora odraditi planirane nastavne jedinice. Većina ih je u zvanju magistara, doktora ili su pri završetku postdiplomskog studija. Po strukturi zaposlenih porušeni su raniji stereotipi o medresama kao školama u „muškom vlasništvu“. U ovoj medresi skoro da je isti broj zaposlenih muškaraca i žena. U komunikaciji s učenicima svi su, saznajemo, izuzetno ljubazni, ali i ustrajni da iz njih izvuku maksimum.

behram-begova-medresa-3

Nastavno osoblje veoma stručno

- Nije lako prevariti nikoga od njih, čitaju sa čela jesi li naučio ili ne – u šali nam dobacuje  jedan od učenika završnog razreda, ističući da je „život u Medresi škola povrh škole“.

Vjerovatno je u pravu. Dan u Behram-begovoj medresi počinje ranim sabahom, koji se zajednički obavlja u džamijskom prostoru, a „povečerje“, kada svi moraju biti u postelji, jeste u 22 sata. U školskoj kuhinji učenici imaju tri dnevna obroka, a jednom sedmično  dozvoljen im je izlazak u grad od po nekoliko sati. Vikendom svi odlaze svojim kućama.   

Da je život u Medresi „škola povrh škole“, kako nam je kazao raspoloženi maturant, da se osjetiti na svakom uglu ove institucije. U njoj, jednostavno, sve funkcionira. S razlogom, jer od portira do direktora svako zna šta mu je posao. I radi ga strogo na način kako su to zakoni i pravila zacrtali.

Svjetski programi

U Behram-begovoj medresi u Tuzli u rangu prvog stranog jezika u nastavnom planu i programu su arapski i engleski jezik, dok se u trećem i četvrtom razredu izučavaju njemački, turski i latinski. U kursnoj nastavi učenici imaju mogućnost da izučavaju njemački, turski i perzijski jezik. U izučavanju engleskog jezika Behram-begova medresa dio je mnogih evropskih i svjetskih programa i projekata kroz koje su prošli ne samo učenici i nastavnici ove škole nego iz cijele BiH. Nastavni plan i program identičan je planu i programu u ovdašnjim gimnazijama, uz dodatnih sedam predmeta islamsko-obrazovnog područja.

behram-begova-medresa-5

Samo najbolji učenici upišu se u školu

Ljekari, arhitekti, pravnici...

- Otprilike deset posto učenika nakon što završe Medresu, opredjeljuje se za izučavanje islamskih nauka. Ostali upisuju medicinu, prirodno-matematičke znanosti, jezike, upisuju pravo, ekonomiju, elektroinžinjerstvo, arhitekturu... Neznatan je broj onih koji ostaju samo na srednjoj školi - napominje Hatunić.

Višestoljetna tradicija

Bilježi se da je Behram-begova medresa osnovana u prvoj polovini 17. stoljeća, a kao moguća godina osnivanja spominje se 1626., i to kao vakuf poznatog tuzlanskog vakifa Behram-bega. Prema nekim dokumentima, te godine ju je Behram-beg, ustvari, obnovio na mjestu današnje Atik, odnosno Šarene džamije, gdje je s određenim prekidima radila sve do zabrane njenog rada 1949. Rad Medrese obnovljen je 6. oktobra 1993. i do danas ju je pohađalo više od 1.500 učenika.