BIH

Novi predsjednik SDA neće biti izabran bez kongresa

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović za „Dnevni avaz“

S. M.

4.10.2014

Novi predsjednik Stranke demokratske akcije najvjerovatnije će biti izabran na kongresu, u maju 2015. godine, ustvrdio je to jučer za „Dnevni avaz“ potpredsjednik SDA Adil Osmanović, a nakon što su se pojavile informacije da aktuelno rukovodstvo stranke, s Bakirom Izetbegovićem na čelu, razmatra opciju održavanja hitne konvencije SDA, i to prije izbora, kako bi Izetbegović i formalno postao predsjednik ove stranke.

Izborni poraz

Kako je naš list otkrio, Izetbegoviću se žuri da formalno preuzme SDA zato što će već izvjesni izborni poraz na izborima uništiti njegov plan da postane predsjednik SDA.

Najbliži Izetbegovićevi ljudi u vrhu SDA spremni su zatražiti da što prije bude održana konvencija stranke i da Izetbegović bude imenovan za predsjednika, nakon što je dosadašnji čelnik Sulejman Tihić preselio na ahiret.

No, Osmanović nam je potvrdio da na formalnim stranačkim organima nije bilo govora o eventualnoj stranačkoj konvenciji ili nekom vanrednom kongresu.

Isti kapacitet

- Kongres će biti održan u maju 2015. godine, kada će biti izabran novi predsjednik. To je odluka Glavnog odbora SDA i smatram da ćemo se kretati u tom pravcu. Sada smo fokusirani na izbore i izbornu kampanju. Do tada će zamjenik predsjednika voditi stranku, u kapacitetu u kojem je to radio i za vrijeme bolesti rahmetli predsjednika Sulejmana Tihića - istakao je Osmanović.