GLOBUS

Počela rasprava u turskom parlamentu o intervenciji u Siriji i Iraku

Da li će Turska krenuti u rat na Islamsku državu

Autor:Fena

2.10.2014

Turski poslanici su započeli u četvrtak poslijepodne razmatrati nacrt rezolucije islamsko-konzervativne vlade namijenjenog odobravanju intervencije turske vojske protiv džihadista grupe Islamska država (IS) u Siriji i Iraku.

Tekst o kojem je počela rasprava oko 13.00 sati po srednjoevropskom vremenu u javnoj seansi, trebao bi biti lako usvojen do kraja dana, Stranka pravde i razvoja (AKP) na vlasti ima apsolutnu većinu u parlamentu.

On odobrava vojsci da intervenira da bi "se odbranila od napada terorističkih grupa u Iraku i Siriji usmjerenih na našu zemlju ", prema tekstu.

Opširan, ovaj tekst, koji obnavlja i proširuje dva prethodna odobrenja, daje zeleno svjetlo operaciji turske vojske u ove dvije susjedne zemlje i stacioniranju na tursko tlo stranih trupa koje će učestvovati.

Glavna opoziciona stranka, Republikanska narodna stranka (CHP, socijal-demokratska) i Demokratska narodna stranka (prokurdska), saopćile su da će glasati protiv ocjenjujući ga "prevelikim" i "nejasnim".

Stranka nacionalističkog pokreta (MHP, desnica), sa svoje strane se izjasnila za.

Nakon što ga je eksplicitno odbila, Turska izgleda odsada spremna da se pridruži vojnoj koaliciji koju su osnovale Sjedinjene Američke Države protiv radikalnih sunitskih boraca IS-a, optuženog za brojna zlostavljanja u Iraku i Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ponovio posljednjih dana da je njegova zemlja spremna uraditi "što je potrebno" da potuče grupu Islamska država. Međutim, on je dosada izbjegavao precizirati modalitete turskog učešća.

Erdogan, koji je u srijedu ocijenio da se aktuelni zračni udari sastoje samo od "privremenog rješenja", zalaže se za stvaranje na sjeveru Sirije tampon zone da bi se zaštitile sirijske izbjeglice i turski teritorij.

Džihadisti su u četvrtak bili na ulazu u grad Kobane (Ain el-Arab na arapskom jeziku), u blizini turske granice, i pored zračnih napada koalicije.

U posljednjih petnaest dana, ovi sukobi su izazvali egzodus najmanje 160.000 stanovnika ove regije, uglavnom Kurda iz Sirije prema Turskoj, koja je dosada primila milion i po sirijskih izbjeglica.