BIH

Ruski Kozaci: Nismo specijalci!

Ispunjavaju uslove za ulazak u BiH

V. S.

2.10.2014

Nikolaj Đakonov, donski Kozak, izjavio je danas u Banjoj Luci da u Republici Srpskoj sa još 30 prijatelja boravi povodom manifestacije "Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata" koje počinje u nedjelju.

On se na novinarsko pitanje da li mu je poznato da je njihova posjeta danas izazvala veliko medijsko interesovanje zbog pojedinih medijskih navoda koji ih poistovjećuju sa ruskim specijalcima nasmijao i rekao da ima prija medijska pažnja, da oni nisu specijalci, ne osjećaju nikakvu napetost i da je njihova posjeta kulturnog karaktera.

Dolazak veće grupe ruskih državljana u Bosnu i Hercegovinu, podstakao je danas nagađanja da je riječ o pripadnicima posebnih ruskih policijskih jedinica koji svoj boravak nisu uredno prijavili u BiH.

nikolaj-djakonov-donski-kozak-007-2

Đakonov: Posjeta kulturnog karaktera

- Sve što znam i mogu reći je da smo ovdje zbog predstojeće manifestacije, promovisanja srpsko- ruskog prijateljstva i da naglasimo značaj Kozaka u ratu. Naša osnovna poruka, kao i svih ovdje, jeste da naglasimo koje je rat zlo i koliko je važno da se nikada i nigdje ne ponovi- naglasio je Đakonov.

Kozaci su danas posjetili hram Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, gdje su ih dočekale brojne medijske ekipe, a naša ekipa pratila ih je od hotela San u Laktašima sve do Banje Luke.

Podsjetimo, televizija Federacije BiH objavila je da je u RS stiglo više od 140 ruskih specijalaca koji svoj boravak nisu prijavili, niti je tačno poznat razlog njihovog dolaska.

Vezana vijest  "Avazov" reporter u Laktašima: Ruski "specijalci" zapravo su umjetnici

Prema informacijama FTV-a, Rusi su stigli 28. septembra preko graničnog prelaza Rača, a MUP RS im je sugerisao da se ne prijavljuju Službi za strance BiH.

U međuvremenu, MUP RS je demantovao da je riječ o ruskim specijalcima i obavještajcima, navodeći da su to "uglavnom umjetnici i članovi umjetničkih društava iz Rusije, koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa Ruskom Federacijom".

Granična policija BiH potvrdila je danas da je u proteklih sedam dana u BiH ušlo 144 ruska državljana, ali da oni nisu imali vojna obilježja. Kako je saopštila ova institucija u periodu od 25. septembra do 2. oktobra na graničnom prelazu Rača evidentiran je ulazak 144 ruska državljana.

"Sva evidentirana lica ispunjavala su uslove potrebne za ulazak u BiH, nisu nosila uniforme i vojna obilježja, i među njima je bilo i žena i muškaraca različite starosne grupe", precizirali su iz Granične policije BiH.