DOM I VRT

Tri tajne iz vaše privatne hemijske čistione

Sami kod kuće isprobajte ove trikove

(A. Sm.)

2.10.2014

Koliko ste puta pokušali oprati košulje, a nakon što ste ih izvadili iz mašine ovratnik i donji dio rukava i dalje su bili prljavi? Čini vam se da samo vašoj skijaškoj jakni nema spasa od mrlja? Ne brinite, rješenja postoje, a savjete smo potražili u hemijskoj čistioni.

Priprema košulja prije pranja - Koža na vratu prirodno je masnija i na tom dijelu žlijezde lojnice pojačano rade. Kako biste izbjegli masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno 60 stepeni, te ih dodatno pripremite prije nego ih pokrenete na proces pranja.

U plastičnu posudicu ulijte 3 decilitra tople vode i puni čep tekućeg deterdženta za pranje veša. Izmiješajte te uzmite četku s grubljim vlaknima.

Umočite u mješavinu vode i deterdženta te lagano, ne oštećujući materijal, izribajte ovratnik i rukave. Potom ih stavite u mašinu - masnoći i prljavštini više neće biti traga.

Spašavanje pernate jakne – Oprali ste svoju najdražu pernatu jaknu i perje se nakon sušenja sklupčalo u grudvice, te je jakna izgubila punoću? Ne brinite. Svaku grudvicu ručno razbijte, gurajte prstima perje u svim smjerovima, raspoređujući ga po dijelovima jakne. Zamislite kao da razdvajate loptice vate.

Potom jaknu stavite u sušilicu kako bi se 'napuhala' i dobila svoj prvobitni oblik. Ali pripazite – u sušilicu stavljajte već suhu jaknu i ne držite je unutra duže od 10 minuta. U protivnom se materijal može 'spaliti' od visoke temperature.

Muke sa skijaškom jaknom – Imate li skijašku jaknu, vjerovatno znate koliko ju je teško kvalitetno oprati, pogotovo nakon povratka sa skijanja. Zbog sastava tkanine većina takvih jakni ne može na hemijsko čišćenje, a ponekad vam se čini kako je pranje u mašini nedovoljno kako bi sva prljavština izašla van.

Postupak je isti kao kod košulja, samo ovdje trebate ribati, ribati i ribati dok ne dobijete bicepse i tricepse u roku 10 minuta.

Jako je važno ovaj postupak obaviti prije prvog pranja jer će se u suprotnom prljavština fiksirati u materijal i svaki sljedeći put bit će je sve teže izvući van. Ovaj postupak možete prakticirati i kod pranja torbi od istog materijala, prenosi Zadovoljna.hr.