NAUKA

Identifikovana nova vrsta: U svijetu ima samo 50 ovakvih kitova

Žive u podvodnom kanjonu u Meksičkom zalivu

(A. Sm.)

2.10.2014

Nova vrsta kita identifikovana je u podvodnom kanjonu u Meksičkom zalivu, ali naučnici se plaše da neće imati puno vremena da se sa njom upoznaju, prenosi "Newser".

Na svijetu postoji svega 50 ovih jedinstvenih primjeraka Brajdovog kita koji su ostali u vodama oko Floride i njihovom habitatu u DeSoto kanjonu.

Kitovi su trenutno u velikoj opasnosti usljed brojnih prijetnji, a među najvećim se nalazi naftna industrija. Sve ove prijetnje, kao i brojčano stanje, mogli bi da ovog kita učine najugroženijom životinjom na svijetu.

Istraživači su otkrili da ovi kitovi genetski imaju više zajedničkog sa Brajdovim kitovima u Pacifiku nego sa njihovim rođacima u Atlantiku.

Oni također posjeduju i jedinstven poziv kojim se dozivaju, tvrdi šef programa morskih sisara iz Nacionalnog savjeta za odbranu resursa, koji trenutno traži da se ovi kitovi stave na listu ugrođenih životinja.

Genetski testovi otkrili su da je u ovom području bilo znatno više kitova.

- Moguće je da su ljudi doprinijeli smanjenju njihovog broja kroz lov na kitove ili industrijske aktivnosti - tvrdi on dodajući da su toksikološki testovi izvršeni na jednom od kitova pokazali veoma visoke nivoe toksičnih metala.

Jedan jedini kanjon u kom taj kit živi predstavlja „ekvivalent poštanske marke“ kada su kitovi u pitanju.